Rukometašima iz Arilja zabranjen ulazak na Kosovo

RK Arilje
FOTO: RK Arilje

Vest je ažurirana

01.03. – 09:20 – Rukometaši rukometnog kluba Arilje vraćeni su juče sa Jarinja zbog toga što nisu imali „odobrenje nadležnog ministarstva“ – stigao je ovog jutra kratak odgovor Kosovske policije na upit KoSSev-a.

Članovi rukometnog kluba Arilje vraćeni su danas sa prelaza Jarinje usled čega je otkazan meč između ovog kluba i RK Trepča, koji je trebalo da se odigra u Kosovskoj Mitrovici, saopštila je večeras Kancelarija za KiM.

Kako navode, odluka Kosovske poilcije o zabrani ulaska je neshvatljiva i nedopustiva.

Reč je o „anticivilizacijskom činu kojim se umesto vrednosti sportskog duha i fer pleja, od strane Prištine nameće politika zabrana i barijera“, poručili su.

Rukometni klub Arilje oglasio se pre nekoliko sati na svojoj Fejsbuk stranici, navodeći da su igrači ovog kluba zadržani na Jarinju sat vremena.

Kako su naveli, obrazloženo im je da i drugim sportskim ekipama nije dozvoljen ulazak i da se mora unapred poslati zahtev Ministarstvu sporta u Prištini na odobrenje.

RK Arilje je u objavi na Fejsbuku poručilo da očekuje odluku Rukometnog Saveza Centralne Srbije o odigravanju utakmice protiv RK Trepča na neutralnom terenu ili registrovanje službenim rezultatom.

Kancelarija za KiM, međutim, poručuje da je „apsurdno i potpuno netačno“ obrazloženje koje je dato rukometašima iz Arilja.

„Posredi je brutalno kršenje sporazuma o slobodi kretanja, a posebno ističemo da se ni jednim jedinim dokumentom ne predviđa obaveza sportista iz centralne Srbije da šalju bilo obaveštenja ili traže dozvolu Prištine za ulazak na teritoriju južne pokrajine i odigravanje sportskih mečeva“, naveli su iz ove kancelarije.

Podsetili su da je nedavno bio zabranjen ulazak ekipi novinara RTS-a na istom prelazu, a takođe zbog neprijavljivanja dolaska.

„Šta još treba da se desi da međunarodna zajednica konačno reaguje i osigura poštovanje postignutih sporazuma, čiji je garant i sankcioniše Prištinu zbog jednostranih i po dijalog štetnih poteza?“, upitali su.

KoSSev je večeras poslao upit Kosovskoj policiji povodom izricanja zabrane ulaska rukometašima iz Arilja. Do objavljivanja vesti odgovor nije stigao.

Ovo nije prvi put da je timovima iz centralne Srbije zabranjeno da uđu na teritoriju Kosova. U seriji zabrana tokom 2018. i 2019. na desetina mečeva je otkazano iz istog razloga, dok su pojedini klubovi morali da predaju sva domaćinstva i ostale utakmice igraju kao gosti. U više navrata je takva zabrana pravdana iz kosovskih institucija time što ovi timovi nisu imali „potrebnu dozvolu za odigravanje utakmice“.

Sredinom novembra prošle godine takođe je otkazan rukometni meč između Mokre Gore iz Zubinog Potoka i Kuršumlije, a zbog zabrane ulaska na Kosovo igračima iz Kuršumlije.

Iz Kosovske policije je tada rečeno našem portalu da oni samo sprovode odluke institucija među kojima „su zdravstvene institucije (uključujući sprečavanje širenja pandemije) i sportske kada je reč o dozvoljavanju održavanja međunarodnih sportskih takmičenja.

U dokumentu o zabrani ulaska koji je tad dostavljen našem portalu navedeno je da je reč o „pretnji za javnu politiku unutrašnje bezbednosti, javno zdravlje ili međunarodne odnose“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.