Kandidati za poslanike o nastavku dijaloga BG-PR – koji bi trebalo da budu uslovi Beograda?

Debata RTS
FOTO: RTS/Printscreen

U poslednjoj – četvrtoj debati koju organizuju RTS i Cesid povodom predstojećih parlamentarnih izbora u Srbiji koji se održavaju 21. juna, kandidati za poslanike ispred šest izbornih lista za parlamentarne izbore govorili su o zapošljavanju posle pandemije, sudbini javnih preduzeća, spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, ali i pregovorima Beograda sa Prištinom i rešavanju kosovskog pitanja. 

Koje uslove Beograd treba da postavi za nastavak razgovora sa Prištinom o rešenju pitanja Kosova i čiju podršku treba da obezbedi, jedno je od pitanja koje je postavljeno predstavnicima izbornih lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, „Ivica Dačić – SPS – JS – Dragan Marković Palma“, „Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju“, „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“, „Sergej Trifunović – Pokret slobodnih građana“, „Suverenisti“.

O prethodnoj debati RTS-a čitajte u posebnoj vesti: Srpski kandidati za poslanike o Kosovu i Metohiji

Bajatović: „Promenila se igra, Srbija ima neke karte na stolu“

Dušan Bajatović ispred liste „Ivica Dačić – SPS – JS – Dragan Marković Palma“ kaže da je Beograd, nakon potpisivanja Briselskih sporazuma, ispunio sve svoje obaveze, dok to isto nisu učinili, kako kaže, „kosovski Albanci, šiptari, zovite ih kako god hoćete“.

Dušan Bajatović SPS
FOTO: Printscreen/RTS

Smatra da je Beogradu „teško da ustanovi bilo kakvu strategiju“, ali i dodaje da se sada „promenila igra“, te da „Srbija ima neke karte na stolu“

„Vratili smo to pitanje koje su, pre svega, najmoćnije zemlje zapada zatvorile i rekle ‘Kosovo je država'“

A „koliko je to Kosovo država“, kaže, videlo se nakon „raspada ove Hotijeve (sic) vlade, ili ne znam kako se zovu već“.

Upravo zbog toga smatra da je Beogradu teško da to „definiše“, te zato poručuje.

„Mi ne treba da žurimo nigde, treba da ostanemo lojalni našim nacionalnim interesima, da izgradimo pregovaračku poziciju koja štiti srpske nacionalne interese, a da loptu držimo kod kosovskih Albanaca. Međunarodna zajednica, očigledno, nije više jedinstvena u tolikom stepenu koliko je ranije bila“.

Kaže da bi kao uslove Prištini Beograd trebalo da postavi ispunjavanje dogovorenog u Briselu – Formiranje Zajednice srpskih opština, da se obezbede građanska prava, pitanje manastira i kulturne baštine.

Šapić: „Da sednemo, da vidimo gde su nam linije, da budemo manje gordi“

Aleksandar Šapić ispred liste „Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju“, kaže da se stalno govori o platformi i pregovorima, ali i dodaje da „ne zna oko čega bi se pregovaralo“.

Aleksandar Šapić
FOTO: Printscreen/RTS

„Šta da pregovaramo mi sa kosovskim Albancima na temu dela naše teritorije koji je deo naše teritorije i po Ustavu i po Rezoluciji 1244“.

Navodi i da je Kosovo „oteto“ od strane NATO snaga, koje su ga „dale Albancima na Kosovu“.

Međutim, kako kaže, oni nisu uspeli da to „do kraja izguraju“, zbog „formalnosti koje nikako da se završe“.

Šapić, ne vidi trenutno mogućnost da Beograd bude „uslovljen“ povodom rešavanja kosovskog pitanja. Međutim, ukoliko do toga dođe, tada bi trebalo da se raspravlja o „usvajanju platforme“.

„Ne mogu da nas uslove Albanci, mogu da nas uslove najjače sile sveta, i ukoliko nas budu uslovili, treba o tome da razgovaramo“.

Za sada, Beograd treba da teži ka normalizaciji odnosa i protoku kapitala, robe i ljudi, dodaje.

Podcrtava da bi Srbija trebalo da pregovara o svemu, ali ne i o statusu teritorije Kosova, ali i u ovom slučaju, „osim ukoliko ne dođe do uslovljavanja“, vojnog ili ekonomskog.

Da sednemo, da vidimo gde su nam linije, da budemo manje gordi. Da budemo dosledni, tiši, da znamo šta hoćemo, da budemo spremni na žrtvu ukoliko želimo da postignemo nacionalne ciljeve

„Hajde malo da budemo umereni, i da budemo otvoreni prema svom narodu i da vidimo šta nam je na stolu“.

Orlić
FOTO: Printscreen/RTS
Orlić: Jedino rešenje kojim se obezbeđuje mir i stabilnost

Vladimir Orlić ispred liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, kao jedino rešenje kosovskog pitanja vidi ono „što može da obezbedi mir i stabilnost“.

„Rešenje za Kosovo za nas može da bude onoliko dobro koliko je Srbija jaka i zato je od suštinske važnosti da budemo jaka država i ekonomski, ali i politički i da budemo stabilni“.

Orlić je u više navrata podcrtao da Srbi u celom regionu imaju podršku i pomoć u svakom smislu tokom vlasti SNS, veću nego ikada ranije.

Šešelj: Autonomija za Albance, ekskluzivitet Srbije zaštita državne granice

Aleksandar Šešelj ispred liste „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ smatra da bi Beograd trebalo da zahteva da se pregovori o Kosovu vrate u Savet Bezbednosti UN-a, te da ne ostanu u EU, jer, kako kaže, „ona nije objektivna i kao takva je priznala Kosovo“.

Aleksandar Šešelj
FOTO: Printscreen/RTS

„Mi treba da tražimo da se pregovori izmeste iz Brisela u Njujork, u Ujedinjene nacije i da napravimo balans u tim pregovorima između velikih sila koje podržavaju kosovsku nezavisnost i onih koji podržavaju Rezoluciju 1244, a to su Rusija i Kina“.

Ono šta smo mi izgubili Briselskim sporazumom i formatom dijaloga u okviru EU, mogli smo da vidimo kada je direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, pretučen i odveden u Prištinu, to ranije nije moglo da se desi

Sa druge strane, tvrdi da bi pozicija Beograda trebalo da bude takva da se garantuje potpuna autonomija za kosovske Albance.

„Ona bi podrazumevala da oni ima svoju zastavu i svoju valutu i predsednika i skupštinu i da nastupaju na sportskim i kulturnim takmičenjima, a ono što bi bio ekskuzivitet Vlade u Beogradu, jeste zaštita državne granice na prokletijama i članstvo u UN“.

Podcrtava da će, ukoliko se nastavi sa pregovorima u ovakvom formatu, doći do potpisivanja pravnoobavezujućeg sporazuma što će otvoriti Kosovu vrata u UN, poništiti sva povlačenja priznanja i omogućiti učlanjenje Kosovu i u druge međunarodne organizacije.

Radulović: Rešenje bez podele, razmene i priznanja

Saša Radulović ispred liste „Suverenisti“ iz stranke Dosta je bilo, isključuje kao moguće rešenje sve ideje o podeli ili razmeni teritorija, ali i priznanje Kosova.

Saša Radulović
FOTO: Printscreen/RTS

Srbija bi, predlaže, trebalo da se ugleda na druge zemlje koje su bile u sličnoj situaciji, predloživši primer Farskih ostrva i Danske.

Podseća da je obaveza Srbije, po Ustavu, da donese zakon o Kosovu i Metohiji, ali kaže da su sve vlasti do sada „bile nedogovorne“.

Kaže da je na predlog zakona od strane poslanika Dosta je bilo sada zakon u skupštinskoj proceduri, te da se njime „rešavaju sva goruća pitanja za Srbe na KiM i da se njime zadržava suverenitet Srbije nad Kosovom“.

Dodaje da se treba „izaći iz Briselskih sporazuma“, te da oni nisu ni ratifikovani u skupštini.

Grbović: Neophodno demontiranje produžene ruke SNS – Srpske liste

Pavle Grbović ispred liste „Sergej Trifunović – Pokret slobodnih građana“, smatra da bi umesto statusnih i simboličkih pitanja u fokusu trebalo da budu prava čoveka.

Grbović PSG
FOTO: Printscreen/RTS

Kaže da će Pokret slobodnih građana insistirati na poštovanju ljudskih i manjinskih prava Srba na Kosovu, prava na imovinu, prava SPC i povratak raseljenih Srba.

„Tek kada građani srpske nacionalnosti na području KiM u stvarnosti budu dobili status građana, onda možemo da razgovaramo dalje i o statusnim pitanjima“, navodi.

Grbović ujedno smatra da je jedan od činilaca koji onemogućava rešavanje kosovskog pitanja „direktna sprega kriminala i državne vlasti u Srbiji“.

„Zato jedan od koraka mora da bude i demontiranje produžene ruke Srpske napredne stranke na Kosovu – odnosno Srpske liste koja je direktno odgovorna za kreiranje atmosfere koja je dovela do ubistva Olivera Ivanovića, i za to što je dovela do toga da se danas Srbi na prostoru KiM, posle više decenija, više plaše drugih Srba, nego Albanaca.

Ujedno tvrdi da Beograd ne bi trebalo da ometa demokratski razvoj društva na Kosovu, jer „ne postoji mehanizam“ u kom se to ne bi negativno odrazilo i na srpsku zajednicu.

Upozorio je vlast u Beogradu i Prištini da je teritorija Kosova područje iz koje narod najviše napušta, „te bi onda mogli doći u jednu paradoksalnu situaciju da se svađamo oko toga ko će upravljati teritorijom na kojoj niko ne želi da živi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.