Srpski kandidati za poslanike o Kosovu i Metohiji

Predizborna debata "Reč na reč"
Foto: Caption, RTS

Građani Srbije 21. juna biraju predstavnike u Narodnoj skupštini. Tim povodom, RTS i Cesid organizuju emisije debatnog tipa u kojoj kandidati za poslanike odgovaraju na pitanja o tome kako bi oni reagovali na određene društvene pojave ili rešili goruće probleme. Šta su u trećoj debati „Reč na reč“ rekli predstavnici većine od šest izbornih lista za parlamentarne izbore u vezi sa pregovorima sa Prištinom i rešenju za Kosovo, pročitajte u nastavku.

Valentina Reković – Grupe građana 1 od 5 milona

„Stav 1 od 5 miliona je jasan, nijedan pojedinac ne sme imati rešenje ili reći da ima rešenje za deo teritorije Republike Srbije. Dakle, to isključivo moraju da se pitaju svi građani Republike Srbije, ali prvi korak ka tome jeste da srpska vlada mora obezbedi narodu na Kosovu i Metohiji demokratizaciju.“ ocenila je Valentina Reković iz liste Grupa građana 1 od 5 miliona.

Valentina Reković
Foto: Caption, RTS

Njen stav je da je Kosovo najveći izazov za Srbiju.

„Ova vlast se hvata za pitanje Kosova kada god hoće da sakrije neku svoju aferu, neku svoju malverzaciju, neku svoju pljačku,“ kazala je i iznela ocenu da vlast zapravo nema rešenje za KiM.

„Istina je da ovaj režim nema rešenje za Kosovo i istina je da ne može da ga ima ova vlast u Srbiji, a boga mi, ni ona vlast na Kosovu. Dakle ne mogu pitanje oko Kosova rešiti ratni zločinac Hašim Tači i bivši ratni huškač, Aleksandar Vučić, a možda i danas preko svojih tabloida i dalje radi to isto“, kazala je.

Prema njenim rečima, „prvi uslov da se to reši jeste da se pregovarači za pregovaračkim stolom potpuno promene, u Srbiji Vučić a na Kosovu Hašim Tači“.

Reković je kazala da je potrebno da narodu na Kosovu i Metohiji pomogne sredstvima za demokratizaciju, jer kako navodi:

Dok nema slobode mišljenja, slobode govora, slobode izražavanja onda nema ni rešenja za kosovsko pitanje

Aris Movsesijan – Nek maske padnu
Aris Movsesijan
Foto: Caption, RTS

Aris Movsesijan, predstavnik liste Nek maske padnu – Zelena stranka – Nova stranka slaže se da je Kosovo jedan od najvećih problema, ne i jedini.

„Uvek se pominje da je Kosovo smetnja našem evropskom putu, a nismo završili skoro nijedno poglavlje, čak ni ona tehnička nismo zatvorili, tako da je to vrlo relativno“.

Smatra da je proces pregovora sa Prištinom treba vratiti u Skupštinu.

Rešenje je da se ceo taj proces vrati u skupštinu, da se u skupštini vidi da šta su obaveze Republike Srbije, šta je do sada završeno šta je potpisano, da se posebno obrati pažnja na bezbednost u kojoj moramo zajedno da sarađujemo ali na siromaštvu koje je sve veće kako na Kosovu tako i u Srbiji

I Movsesijan ocenjuje kao problematičnu retoriku predsednika Srbije

„Lažna promena retorike Aleksandra Vučiča ne može se priznati, dakle, on se sada ponaša kao neko ko nema svoju prošlost, a sa druge strane jedan veliki deo opozicije je preuzeo Vučićevu retoriku iz 90-ih, pa ni to nije rešenje“.

Gordana Čomić – Ujedinjena demokratska Srbija
Gordana Čomić
Foto: Caption, RTS

Gordana Čomić ocenjuje da se mirovni projekti i dijalog, kao što je normalizacija odnosa Beograda i Prištine, u suštini koriste kako bi se osiguralo prisustvo predstavnika Evropske unije, Amerike, Rusije, ali da se rešenja, u stvari, sabotiraju.

Ujedinjena demokratska Srbija će zahtevati direktan dijalog u regionu, direktan dijalog između predstavnika Beograda i Prištine – to je evropski duh

Čedomir Jovanović – Koalicija za mir
Čedomir Jovanović
Foto: Caption, RTS

Čedomir Jovanović sa liste Koalicija za mir – Čedomir Jovanović, smatra da niko danas nema rešenje za Kosovo – ali to nije uteha, navodi.

„Jeste, nema niko rešenje za Kosovo ali svi vrlo dobro znamo kosovsku istinu.

Što pre prihvatimo realnost to ćemo moći da ozbiljnije utičemo na svoju budućnost, do sada samo statiramo“ kazao je.

Kosovo je najveća zabluda našeg društva i toga moramo biti svesni

Miloš Jovanović – Metla 2020

Miloš Jovanović iz Metla 2020 ocenio je da kosovsko pitanje nije regionalno pitanje.

Kosovsko pitanje nije regionalno pitanje, regionalno pitanje je pitanje Republike Srpske ili opasnost od unitarizacije Bosne i Hercegovine, dakle opstanak Republike Srpske, i tu naša država ima i moralnu obavezu i nacionalnu obavezu i ako hoćete formalno pravnu obavezu jer smo mi potpisnici Dejtonskog sporazuma i garantujemo Dejtonski sporazum

Snimak sinoćnje debate možete pogledati ovde.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.