Policija demantuje navode MZP-a: Srpskog povratnika pretukli Egipćani

Foto: Radio Goraždevac

Vest je ažurirana

Napadači na srpskog povratnika, Petra Miletića, identifikovani su i privedeni, a određeno im je policijsko zadržavanje, potvrdio je za Radio Goraždevac komandir policijske stanice u Istoku. Napadači su egipćanske nacionalnosti, a ne albanske, kako je prethodno saopštilo kosovsko ministarstvo za povratak i zajednice.

”Nakon što je povređenom M.P. iz sela Opraške ukazana medicinska pomoć u Istoku i Peći on je došao u stanicu i prepoznao dvojicu osumnjičenih iz egipćanske zajednice kojima je određen pritvor u trajanju od 48 časova, na osnovu odluke javnog tužioca”, izjavio je za Radio Goraždevac Enver Gaši, komandir policijske stanice u Istoku.

Kosovsko Ministarstvo za zajednice i povratak kao i Kancelarija za Kosovo i Metohiju, u saopštenjima za medije, naveli su da su napadači na Miletića Albanci, uz snažne osude i aple kosovskim institucijama da zaštite povratnike.

14:37 – Pretučen jedini srpski povratnik u selu Opraške kod Istoka

Petko Miletić iz sela Opraške kod Osojana, pretučen je danas oko podneva od strane nepoznatih napadača, javlja Radio Goraždevac.

Miletić, koji živi sa suprugom i dvoje dece u Oprašku, je prebačen u pećku bolnicu gde mu je ukazana lekarska pomoć, javlja još Radio Goraždevac.

Miletićeva porodica je jedina povratnička porodica koja živi u selu Opraške.

Radio Goraždevac: Privedeni napadači na Miletića

Kako je naknadno javio Radio Goraždevac, Miletić je prepoznao napadače iz sela Žač, a policija je privela osumnjičene u stanicu policije u Istoku.

”Krenuo sam traktorom prema njivi i video sam da neko seče drva u mojoj šumi koja se tu nalazila. Video sam dva čoveka iz susednog sela Žač. Kada sam krenuo traktorom ka njima jedan je pao sa konjske zaprege, nakon čega je sišao i drugi. Prišli su traktoru i Udarali su me kolčevima po glavi, nogama i rukama. Od udarca u glavu kratko sam izgubio svest a kada sam se osvestio nisam mogao da pronađem telefon. Moji su saznali tek kada sam se nekako dovezao kući i pozvali smo policiju”, izjavio je Miletić za Radio Goraždevac.

Miletiću su u bolnici u Peći konstatovane povrede glave i ekstremiteta.

Ministarstvo za zajednice i povratak: Miletića prebili Albanci

Iz kosovskog Ministarstva za zajednice i povratak na čijem čelu je Dalibor Jevtić, medijima je upućeno saopštenje sa dodatnim informacijama o incidentu u kom se, između ostalog, navodi i da su Miletića napali Albanci.

„Miletić je od strane dvojice Albanaca zadobio telesne povrede prilikom sprečavanja ilegalne seče drva na svom imanju i tom prilikom mu je ukraden mobilni telefon“, precizirano je u saopštenju.

Iz ovog ministarstva navode da zbog povećanog broja incidenata raste i njihova zabrinutost za povratnike i iznova upućuju apel kosovskim institucijama da osiguraju bezbednost povratnika.

Ćutanje i ravnodušnost prema bezbednosnim incidentima ove vrste, delimično znači i njihovo odobravanje. Upravo zato je važno da se počinioci ovakvih nedela što pre pronađu i procesuiraju, poručeno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.

Od februara meseca, prema informacijama sa terena koje dobija Ministarstvo za zajednice i povratak, ovo je 26. incident u nizu.

U selu Opraške u opštini Istok, nekada je živelo dvadesetak srpskih porodica.

Uz Saopštenje, kosovsko Ministarstvo za zajednice i povratak dostavilo je i fotografije povređenog Miletića.

Kancelarija za KiM: „Dan oslobođenja“ – oslobodili se obaveza da poštuju principe čovečnosti i tolerancije

Napad na Miletića osudila je i Kancelarija za Kosovo i Metohiju, smatraju da je time „Srbima u centralnom delu Kosova i Metohiji još jednom poručeno da je njihovo proterivanje sa vekovnih ognjišta definitivno i neopozivo“.

U saopštenju medijima navode da se incidenti odvijaju „pred očima nezainteresovane međunarodne zajednice koja poziva na dijalog Beograda i Prištine, ali ne čini sve što je u njenoj moći da zaustavi šovinističko divljanje albanskih ekstremista“.

Iz Kancelarije za KiM poručuju da će nastaviti da pružaju pomoć najugroženijim sredinama na Kosovu i Metohiji i pozivaju „predstavnike država koje imaju najveći uticaj na Prištinu da izvrše pritisak kako bi se Srbima na Kosovu i Metohiji pružila efikasna policijska zaštita i konačno uvela praksa najstrožeg kažnjavanja etnički motivisanih napada“.

U saopštenju koje je potpisao direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, navodi se još i to da danas, na 21. godišnjicu ulaska NATO trupa na Kosovo koja se u Prištini slavi kao „Dan oslobođenja“, prebijanjem Petka Miletića pokazano je „da sloboda za njih znači pravo da tlače i ugnjetavaju nezaštićene i da je jedina stvar koje su se oslobodili obaveza da poštuju principe čovečnosti i tolerancije“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.