Kancelarija za KiM saopštila da je u Vučitrnu privedena Tamara Grujić, ona demantuje; KP: Bila je samo provera identiteta

Vest je ažurirana

18:30 – Kosovska policija: Proveravali smo identitet, pušteni svi nakon provere

U međuvremenu, komandir Kosovske policije za region Jug, Avni Zahiti, javio se redakciji našeg portala. I usmenim putem, i kasnije u pisanom odgovoru, objasnio je šta se dogodilo.

„Policija u Vučitrnu je danas u podne u Kaljaji naišla na nekoliko ljudi koji su fotografisali. Za potrebe provere identiteta, osam državljana Republike Srbije sprovedeno je u Policijsku stanicu. U vezi sa ovim postupkom, kontaktiran je tužilac i nakon provere, ove osobe su puštene“, naveo je Zahiti u odgovoru za KoSSev.

17:52 – Kancelarija za KiM saopštila da je u Vučitrnu privedena novinarka Tamara Grujić

Pripadnici Кosovske policije priveli su danas u Vučitrnu novinarku Tamaru Grujić koja realizuje humanitarnu emisiju „S Tamarom u akciji“, saopštila je upravo Kancelarija za KiM. Grujić i članove njenog tima policija, kako navodi Kancelarija, policija već nekoliko sati drži u stanici.

Tamara Grujić: Nije tačno da je ekipa privedena, na terenu smo
Tamara Grujić demantovala je za Nova.rs da je kosovska policija privela u Vučitrnu.
„Nije tačno da je ekipa privedena, evo smo na gradilištu i snimamo video demantij. Hvala što ispravno radite svoj posao i proverate informacije“, navela je ona za Nova S.

Kancelarija navodi da nije u pitanju nikakvo krivično delo, već da su snimali nekoliko javnih lokacija za potrebe emisije.

Tamara u saradnji sa Кancelarijom za Кosovo i Metohiju realizuje projekat obnove nekoliko kuća za socijalno ugrožene Srbe na Кosovu i Metohiji. U sklopu tih aktivnosti danas je želela da u Vučitrnu snimi Most braće Vojinovića i stari grad Кaljaju. Međutim, policija ih je tom prilikom privela.

„Ovo je nastavak šikaniranja i maltretiranja novinara iz centralne Srbije koje vlasti u Prištini mesecima onemogućavaju da rade svoj posao, braneći im ulaz, a sada su pribegli drastičnijim metodama i privođenju medijskih radnika“, navodi se u saopštenju Kancelarije, a nakon nedavnih slučajeva onemogućavanja ulaska novinarke RTS Svetlane Vukmirović i prethodno, ekipe TV Pink.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, zahtevao je momentalno puštanje na slobodu Tamare Grujić i otale televizijske ekipe, te da im se omogući da nesmetano rade svoj posao.

„Nedopustivo je da medijski radnici budu mete bilo čije politike i neophodno je da im se omogući da bez smetnje i opstrukcije obavljaju svoj posao“, istakao je Petković.

Kancelarija za KiM obavestila je i sve relevantne međunarodne predstavnike, a očekuju i reakciju medijskih udruženja.

Komandir Kosovske policije za region Jug, Avni Zahiti, nije imao nikakva saznanja o ovom događaju. U kraćem razgovoru za KoSSev, zamolio je da sačekamo na odgovor policije dok ne pokuša da obavi razgovor sa kolegama na jugu, a za informaciju o navodnom privođenju ove televizijske ekipe, čuo je od nas prvi put.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.