Kancelarija za KiM "primila informaciju" o upadu KPA u hotel "Junior" na Brezovici

Kancelarija za Kosovo i Metohiju "primila je informaciju" da su službenici Kosovske agencije za privatizaciju (KAP) upali danas u hotel “Junior“ u Štrpcu, postavili svoje obezbeđenje i preuzeli upravu nad hotelom, nakon što je doneta odluka o likvidaciji. Upad u hotel za cilj ima njegovu prodaju, naglašeno je u saopštenju iz Kancelarije za KiM. U hotelu se trenutno nalazi 85 raseljenih lica proteranih iz Uroševca i Prizrena. Službenici KAP-a preuzeli su kontrolu i nad zgradom zemljoradničke zadruge Štrpce, u kojoj se nalaze službene prostorije SO Štrpce. Ova kosovska agencija preuzela je kontrolu i nad fabrikom "Lola", zbog čega je 150 radnika već izgubilo posao, a pre nekoliko meseci prodala je i Veterinarsku zadrugu Štrpce, dok ista sudbina preti i robnoj kući "Mladost". 
 
Dodatno zabrinjava činjenica da kosovske insitucije sprovode eksproprijaciju privatnog zemljišta Srba i jednog Albanca u Štrpcu, navodno u cilju uređenja prostorne celine “Šara“ radi razvoja turizma, naglašava se u saopštenju. 
 
Kancelarija za KiM se po ovom pitanju 13. maja ove godine obratila UNMIK-u, EULEX-u, OEBS-u, Kancelariji EU, te ambasadama SAD-a, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije, sa molbom da se preduzmu mere za sprečavanje aktivnosti Kosovske agencije za privatizaciju.
 
I Komesarijat za izbeglice, kao i uprava hotela "Junior" obratili su se UNHCR-u po istom pitanju, a u Kancelariji za KiM su, kako navode, imali i nezvaničnu informaciju da je KAP spremna da odloži preuzimanje hotela na dva meseca na intervenciju UNHCR-a, što se nije dogodilo. 
 
Na kraju saopštenja iz Kancelarije za KiM istaknuto je da Kosovska agencija za privatizaciju nesmetano radi, uprkos tome što je ova agencija pod istragom u vezi sa zloupotrebama: "Posebno je zapanjujuća činjenica da Kosovska agencija za privatizaciju nesmetano sprovodi svoje postupke, iako se u Prištini sprovode brojne istražne radnje na otkrivanju zloupotreba koje su počinili službenici Kosovske agencije za privatizaciju, među kojima ima i članova upravnog odbora agencije."
 
Hotel "Junior", čiji je vlasnik srpski republički fond za penziono i invalidsko osiguranje, koji se od 2001, koristi kao kolektivni centar u kojem su smeštene srpske porodice proterane '99, mahom iz Uroševca i Prizrena, a o njima vodi brigu Komesarijat  Srbije za izbeglice i migracije.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.