KPA nastavlja da preuzima srpske firme u Štrpcu

Za samo nekoliko dana, Kosovska poverilačka agencija iz fabrike komponenti i metalnih delova „Ivo Lola Ribar“ u Štrpcu isterala je sve radnike, iako je firma 100% u vlasništvu preduzeća „Ivo Lola Ribar“ iz Beograda.
 
Milan Stojčetović, direktor fabrike, rekao je za Radio Gračanicu da su predstavnici Kosovske poverilačke agencije došli sa obezbeđenjem i „stavili ključ na vrata“. Bez posla ostalo je 35 radnika. U petak su iz prostorija zadruge u centru Štrpca iseljeni i radnici opštine, uprave prihoda i civilne zaštite.
 
Zgrada u kojoj je do sada funkcionisala opština Štrpce po sistemu Republike Srbije, nedavno je na tenderu prodata kosovskom Albancu. Iako je u Briselu dogovoreno da se privatizacija srpskih firmi na Kosmetu vrši tek po formiranju ZSO, ova odluka kosovskih vlasti je ishitrena i, kako ističu u ovoj opštini, najverovatnije izvedena uz pomoć Srba, koji rade u kosovskim institucijama. Ovih dana na redu je privatizacija robne kuće „Mladost“ , motela „Junior“ i dečijeg odmarališta „Lahor“ u kojem je smešteno oko 300 izbeglih i raseljenih Srba iz Prizrena i Uroševca.
 
Srbe iz Sirinićke župe dodatno uznemirava i mogućnost eksproprijacije oko 800 hektara srpske zemlje, što će dovesti do promene demografske i etničke strukture stanovništva u ovoj opštini. Nadležni iz ovih firmi ističu da su ovim problemom upoznali nadležne iz kancelarije za Kosovo i Metohiju, ali i Vladu Srbije. Ostaje jedino da se narednih dana vidi kakav će biti konačan ishod.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.