Kancelarija za KiM: Postavljene zastave Albanije i OVK u Bošnjačkoj

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

U severnom delu Kosovske Mitrovice, u etnički mešovitom naselju Bošnjačka mahala, uz zastave Albanije koje već godinama stoje na ovom mestu – u sredini niza, nalazi se i zastava OVK. Pažnju javnosti na ovu zastavu večeras je skrenula Kancelarija za KiM.

Kako su naveli, reč je o „smišljenoj i opasnoj provokaciji“ koja, tvrde, ima za cilj da izazove neodmerenu reakciju srpskog naroda na Severu.

„Iako je izvršilac sakriven, slavljenje terorističke UČK ima svoj prepoznatljiv potpis i vodi sve do vlasti u Prištini“, navodi Kancelarija, optuživši ujedno za ovakav čin kosovskog premijera.

Tvrde da je to očigledna namera Aljbina Kurtija „da ponovo podigne tenzije na Severu KiM, izazove incidente i tako pokuša da skupi neki politički poen“.

„To što Kurti nije dobrodošao u srpske sredine na KiM-u, a Sever mu predstavlja svakodnevnu opsesiju, ne može kompenzovati ovakvim akcijama i kačenjem zastava terorističke organizacije u srpskim sredinama“, navodi Kancelarija.

Dodaju i da je jasno da Kurtija ne zanima dijalog i normalizacija odnosa, već ga, navode, zanima novo rasplamsavanje tenzija kroz koje pokazuje još jednom svoje „pravo lice ekstremiste, preobučenog u odelo političara“.

Inače, albanske zastave se već godinama nalaze na istom mestu u ovom delu grada.

Međutim, u severnoj Kosovskoj Mitrovici se, već godinama nalaze i zastave takozvane „velike Albanije“.

Kako je naš portal pisao letos, one su uz albanske zastave istaknute duži mosta koji spaja južni i severni deo Mitrovice u Suvom Dolu, te u delu puta koji u nastavku vodi ka Severu.

O tome se podsetite u posebnoj vesti: Zastave „velike Albanije“ se vijore južnom i severnom stranom Ibra

Srpski i albanski narod imaju potpuno suprotstavljeni doživljaj o „Oslobodilačkoj vojsci Kosova“. Dok je ona za Albance „sveta tekovina“, srpski narod je doživljava kao neprijateljsku formaciju, a srpske vlasti kao i 90-tih kada je ona nastala, tako i večeras, u saopštenju iz Beograda je kvalifikuju kao „terorističku“.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.