Kancelarija za KiM: Petkoviću ponovo zabranjen ulaz; Kosovsko MSP potvrdilo

Petković na prelazu Merdare
FOTO: Kancelarija za KiM

Vest je ažurirana

Prištinske institucije ponovo su zabranile Direktoru Kancelarije za KiM, Petru Petkoviću, da poseti Kosovo, saopštili su iz ove Kancelarije. Kosovski MUP do sada nije potvrdio, niti demantovao ove navode.

Petković je trebalo da uruči pomoć i obiđe srpski narod na KIM-u, a ulazak mu je zabranjen svega pola sata pre nego što je Petković trebalo da započne svoj obilazak, navode iz Beograda.

Dalje poručuju da „nikakvim zabranama Priština neće moći ni ovog puta, ali ni ubuduće, da tu vezu između države Srbije i srpskog naroda na KiM na bilo koji način prekine“.

Preciziraju da je ovo peti put da vlasti u Prištini zabranjuju posetu Petkoviću.

„Za mene je satisfakcija to što su mi peti put odbili ulazak na KiM, jer je i to pokazatelj da se borimo za svoj narod u našoj južnoj pokrajini i u centralnoj Srbiji i u Briselu i na svakom drugom mestu,“ kaže Petković.

Ujedno je optužio Kurtija kao nekoga ko „svakoga dana ubija pokušaj normalizacije odnosa“, a što je, kako tvrde iz Kancelarije, zabranom ulaska Petkoviću učinio i danas na Merdaru.

„Ovakvim zabranama Priština ponovo krši sporazume postignute u Briselu o slobodi kretanja i o zvaničnim posetama“, naznačili su.

Kancelarija navodi da je o najnovijoj zabrani obavestila izaslanika Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka.

Ujedno se oglasila i predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, koja je takođe potvrdila da je Petković uredno najavio svoju posetu.

„Ono što je najbizarnije u ovoj situaciji jeste da se ova zabrana dešava samo nekoliko dana nakon što je Evropska unija eksplicitno pozvala Prištinu da poštuje sporazume i Petkoviću omogući posetu Kosovu i Metohiji“, rekla je.

Uputila je kritike na račun Prištine i upitala Evropsku uniju – „dokle ovako? Koliko dugo mislite da tolerišete ovakvo ponašanje?“

U međuvremenu se oglasilo i kosovsko ministarstvo spoljnih poslova. Potvrdili su da je Peković podneo zahtev za posetu 2. i 3. decembra, ali i da je takav zahtev odbijen.

„Odbijanje zahteva je usledilo nakon što Vlada Srbije nije dozvolila ministrima Vlade Kosova da posete Preševsku dolinu“, poručili su iz ovog ministarstva, prenela je prištinska Koha.

Podsetimo, prethodno je iz Prištine saopšteno da je Beograd zabranio dvodnevnu posetu Medveđi, Bujanovcu i Preševu ministarki obrazovanja Kosova Arberi Nagavci, ministru finansija, Hekuranu Muratiju, ministru kulture Hajrulahu Čekuu i ministru za infrastrukturu Ljiburnu Aljiu.

Kako je Ljiburn Aljiu saopštio na Fejsbuku, 27. novembra rano ujutru, a neposredno pred polazak, srpske vlasti odgovorile su da im se ne dozvoljava poseta i to bez objašnjenja.

Međutim, samo četiri dana ranije, Priština je zabranila Petkoviću ulazak na Kosovo.

Evropska unija pozvala je potom Prištinu da razmotri svoju odluku.

Sa druge strane, iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova su poručili da su spremni da preispitaju stavove i eventualno odobre buduće posete, ukoliko se Petković „udrži od provokativnih izjava kada su građani i kosovske institucije u pitanju“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.