Kancelarija za KiM: Oficiru za vezu Beograda odbijen zahtev da poseti Trajkovića i Adžića

Dejan Pavićević oficir za vezu
FOTO: Radio Goraždevac/Printscreen

Oficiru za vezu Beograda u Prištini, Dejanu Pavićeviću, kosovske vlasti nisu dozvolile da u zatvoru u Podujevu poseti uhapšene Srbe, Slađana Trajkovića i Miljana Adžića, saopštila je danas Kancelarija za KiM.

Miljan Adžić je uhapšen 9. decembra 2022. godine na prelazu Jarinje, a kosovske vlasti terete ga za „napad na službeno lice u saizvršilaštvu“ i „neovlašćeno držanje, kontrolu i posedovanje oružja“. Njemu je dan nakon hapšenja određena mera jednomesečnog pritvora, a potom mu je 5. januara pritvor produžen na još dva.

Slađan Trajković uhapšen je šest dana kasnije, a njega prištinske vlasti terete za navodni ratni zločin iz 1999. Inače, u pitanju je bivši pripadnik Kosovske policije, koji je ostavku dao u novembru prošle godine. I njemu je jednomesečna mera pritvora, potom u januaru produžena na još dva.

Pavićević je, kažu danas iz Kancelarije za KiM, samo želeo da se lično uveri u uslove i poštovanje prava dvojice uhapšenih.

Zahtev koji mu je sada odbijen, kako se navodi u saopštenju, zapravo je jedan od mnogobrojnih koje je slao Prištini preko pravnog zastupnika uhapšenih.

„Međutim, postupajuće sudije zabranile su posetu uz obrazloženje da je ‘nejasan njegov status’ kao i da nisu opravdani zahtevi za posetu“, navode iz ove institucije.

Smatraju da se ovime krše dogovori iz Brisela, ali i prava srpskih zatvorenika.

„Posete srpskim pritvorenicima na Kosovu i Metohiji u skladu su sa ingerencijama Pavićevića koje su definisane sporazumom o oficiru za vezu u Briselu, a reč je o praksi koja se godinama unazad primenjivala“.

Kancelarija za KiM uputila je protestno pismo evropskom izaslaniku za dijalog Beograda i Prištine:

„Sa jasnim insistiranjem da svojim autoritetom i funkcijom omogući poštovanje sporazuma i od Prištine zahteva da omogući posetu pritvorenicima od strane srpskog oficira za vezu“, dodaje se u saopštenju.

Izostao odgovor kosovskog MSP

KoSSev je potvrdu i komentar na ove navode zatražio od kosovskog ministarstva spoljnih poslova. 

Portparol te institucije u telefonskom razgovoru nas je zamolio da se obratimo putem mejla i obećao da će nam odgovor stići u roku od sat vremena, što se nije dogodilo.

Kancelarija za KiM je ove nedelje dostavila misiji EULEX-a na Kosovu državne garancije Vlade Republike Srbije, uz zahtev da se Adžić i Trajković puste, odnosno da se brane sa slobode.

Državne garancije su da će obojica biti dostupni EULEX misiji tokom celog trajanja postupaka koji se vode protiv njih, ukoliko se oni privremeno oslobode iz sudskog pritvora u Podujevu.

Ova misija se do sada nije oglašavala povodom navoda Kancelarije za KiM.

O tome opširnije u:

Kancelarija za KiM EULEX-u ponudila državne garancije za puštanje Adžića i Trajkovića iz pritvoraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.