Kancelarija za KiM: Obijena crkva i više kuća u Bogoševcu; Iz KP kažu da nemaju informacija o tome

FOTO: Kancelarija za KiM

Meštani zaseoka Bogoševce u Sredačkoj župi kod Prizrena, zatekli su 12. decembra obijene kapije i vrata na više kuća, a u istom selu obijena je i crkva Sveti Nikola, izvestila je Kancelarija za KiM uz fotografije. Sa druge strane, Kosovska policija tvrdi da nemaju saznanja o slučaju krađe, niti obijanju u tom periodu. Pozivajući se na izjavu sveštenika, tvrde i da ni crkva nije obijena.

Iz Kancelarije navode da su meštani Bogoševca 12. decembra došli u to mesto i videli obijena vrata, te da su im pokradeni kućni aparati, garderoba i drugi predmeti.

Osim toga, kako kažu iz Kancelarije, obilaskom sela, meštani su primetili i da je više kuća njihovih komšija takođe obijeno i da je u njima izvršena premetačina, te da je ovo četvrti slučaj.

Sa druge strane, kažu da je sada meta napada bila i lokalna crkva.

„Ovoga puta izgrednici su poharali i lokalnu crkvu. Kako su meštani primetili i o
tome obavestili Kancelariju za Kosovo i Metohiju, lopovi su razbili i katanac od
ulaznih vrata crkve Svetog Nikole, polomili staklo rama od ikona, izvršili
premetačinu i odneli novac koji su vernici ostavljali na ikoni“, javila je Kancelarija. 

Povodom navoda ove insitucije, upitom smo se obratili Kosovskoj policiji u Prištini. Na naš upit potom je odgovorio komandir Kosovske policije regiona u Prizrenu, Vebih Zekoji, koji tvrdi da oni ni o jednom od ovih slučaja nemaju informacije.

„Nakon što smo razgovarali sa poručnikom Džemajlom Aslanijem, isti je kazao da nema nijednog slučaja krađe ili demoliranja kako se navodi u prijavljenom dopisu, u kući ili navedenoj crkvi“, naveli su za naš portal.

Iz policije navode i da je poručnik Aslani razgovarao i sa sveštenikom pomenute crkve.

„Isti je razgovarao i sa sveštenikom ove crkve i sveštenik je potvrdio da za sada nema informacija da je bilo oštećenja ili krađe u crkvi ili u kućama koje se pominju“, navodi KP u odgovoru za KoSSev.

Iz ovog regiona ujedno poručuju da je u vezi sa trenutnom situacijom, patrola u Sredačkoj župi dobila instrukcije da izvrši patroliranje, kako bi proverila stanje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.