Kancelarija za KiM o najavi tužbe za genocid: Naučno-fantastični scenario, u pravnom smislu ništavan

kancelarija za kim
Foto: Kancelarija za KiM

Mogućnost tužbe za navodni genocid postoji samo u „njihovim uzavrelim glavama“. U pravnom smislu takva opcija ne postoji čak ni u teoriji, poruka je Beograda nakon najave kosovske vlade – da će sledeće godine podneti tužbu za genocid protiv Srbije.

„Nezabeleženo je u istoriji međunarodnog prava da jedna teritorija, što Kosovo i Metohija defakto jeste, tuži vlastitu državu“, oglasio se pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, Igor Popović.

Kaže da je reč o provokaciji i „neuspešnoj kupovini vremena, jer i u Prištini znaju da je takav naučno-fantastični scenario nemoguć i u pravnom smislu ništavan“.

„Takozvano Kosovo, kao teritorija pod protektoratom međunarodne zajednice, po rezoluciji Saveta Bezbednosti UN 1244, nije, niti može biti subjekt međunarodnog prava i što pre Priština prihvati realnost, to će mogućnost za nastavak dijaloga i pronalaženje kompromisa biti izvesnija“, precizirao je.

Popović na osnovu najave tužbe zaključuje da političari u Prištini „nemaju jasnu i realnu politiku, niti volju da grade politiku mira, već samo rade na rasplamsavanju separatističkih i ekstremističkih strasti“.

„Snaga argumenata i međunarodnog prava je na strani Beograda i s toga je uzaludno što Priština bije unapred izgubljene bitke. Sigurno je da postoji korisniji način za trošenje novca, kao što je kupovina vakcina i rad na imunizaciji stanovništva, umesto kvazi pravničkih bitki koje su osuđene na propast“, zaključio je Popović.

Podsetimo, prištinska Koha javila je juče da kosovska vlada planira da sledeće godine pokrene tužbu za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

„Pre početka izrade tužbe potrebno je finalizovati plan rada koji sadrži mnoge tehničke aspekte koji su uključeni u ovaj plan. Kada se proces izrade ovog plana završi, izrada tužbe može započeti“, izjavila je za ovaj medij Rozafa Keljmendi (Kelmendi), portparolka kosovske vlade.

Poruke o tome da je Srbija 1999. godine počinila genocid na Kosovu, u poslednje vreme često se mogu čuti na Kosovu od strane političkih zvaničnika iz vladajuće strukture.

Najupornija u slanju istih je kosovska predsednica Vjosa Osmani koja izričito govori o albanskim žrtvama, i Srbiji kao jedinoj strani koja je činila zločine, tj. genocid, uz nju je  i predsednik kosovskog parlamenta Gljauk (Glauk) Konjufca.

Fond za humanitarno pravo Kosova je pre dve godine upozorio kosovsku skupštinu da bude pažljiva u pravnim kvalifikacijama, s obzirom na to da ni posle 20 godina od okončanja sukoba ne postoji nijedna presuda kojom se zločini na Kosovu kvalifikuju kao genocid.

Podizanju tužbe protiv Srbije za genocid prethodno je upravo najavila Osmani.

Nedavno su i albanski istoričari iz Dečana zatražili od SAD da zvanično priznaju da je ’99 na Kosovu počinjen genocid od strane Srbije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.