Koha: Kosovska vlada će sledeće godine podneti tužbu za genocid protiv Srbije

FOTO: Fejsbuk stranica Vjose Osmani
FOTO: Fejsbuk stranica Vjose Osmani

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Vlada Kosova planira da pokrene tužbu za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, ali ne ove godine.

Rozafa Keljmendi (Kelmendi), portparol Vlade Kosova, u odgovoru za Kohu, rekla je da se tvrdi da će tužba biti podneta pre kraja sledeće godine.

Prema njenim rečima, potrebna je velika priprema.

„Pre početka izrade tužbe potrebno je finalizovati plan rada koji sadrži mnoge tehničke aspekte koji su uključeni u ovaj plan. Kada se proces izrade ovog plana završi, izrada tužbe može započeti. Nemamo tačan datum za podnošenje tužbe, ali tvrdimo da ga ne možemo podneti pre kraja sledeće godine, s obzirom na to da je potrebna velika priprema“, rekao je Keljmendi.

Premijer Aljbin Kurti izjavio je da je ovo plan u svom prvom govoru u Skupštini, nakon što je izabran za premijera pre mesec dana.

Više stručnjaka strahuje da Kosovo možda neće dobiti slučaj kao prvi put kada je ovaj sud presudio da proglašenje nezavisnosti nije protivno međunarodnom pravu.

Keljmendi kaže da je prerano govoriti o mogućim posledicama presude koja potencijalno ne može da utvrdi da je na Kosovu postojao genocid.

„Smatramo da je na Kosovu bilo genocida i pokušaćemo to da dokažemo. U ovoj fazi nije prikladno govoriti o posledicama takve moguće presude, jer je još uvek u prvoj fazi. Sada se bavimo pitanjem nadležnosti i unutrašnjim i spoljnim analizama domaćih i međunarodnih stručnjaka, koje razmatramo u odnosu na mogućnosti koje Kosovo ima da podnese ovu tužbu“, rekla je portparol vlade.

„Jer je ovaj proces izuzetno složen. Treba imati na umu da je jedna od stvari koja je veoma važna u celom ovom procesu ogroman posao koji se radi iza scene, jer imamo posla sa tužbom koja se podnosi direktno protiv druge države i zahteva dodatnu brigu. Proces tužbe Srbije za genocid je dug, složen i vrlo osetljiv proces, pa će kao takav trebati vremena“.

Isti sud je utvrdio da je ubistvo oko 8.000 bosansko-hercegovačkih muslimana u Srebrenici predstavljalo genocid. Prema MSP-u, Srbija to nije sprečila, ali je rečeno da sudu nedostaje dovoljno dokaza da ovu zemlju smatra odgovornom za genocid.

Osmani: Kosovo će tužiti Srbiju za genocid; Konjufca: Adresa svih zločina na Kosovu je SrbijaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.