Kancelarija za KiM o inicijativi Prištine za ZSO: Sumnjičavi i podozrivi smo

Opravdano sumnjamo u iskrenost sa kojom Priština sa višegodišnjim zakašnjenjem ulazi u proces izrade statuta Zajednice srpskih opština – prva je reakcija zvaničnog Beograda – Kancelarije za Kosovo i Metohiju – nakon što su kosovske vlasti saopštile da su “reaktivirale” Upravljački tim za izradu ovog statuta. Srbima ne treba ZSO koja će biti prazna lјuštura sa nadležnostima nevladine organizacije, već „moćna i snažna“ ZSO, sa ovlašćenjima dogovorenim Briselu koja će štititi srpski narod – poručuju iz Kancelarije za KiM. Istovremeno isključuju mogućnost „selektivne implementacije“, odnosno poništavanje, ili menjanje sporazuma.  

"Nedavne manifestacije nasilja Prištine prema političkim predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji za posledicu su imale porast nespokojstva i potpuni gubitak vere srpskog naroda u iskrenost i dobre namere takozvane albanske političke elite" – ističu takođe iz Kancelarije za KiM.

Podozrevamo da je reč o političkom manevru koji ima za cilj smanjenje međunarodnog pritiska, a ne istinsko poštovanje obaveza preuzetih u briselskom dijalogu. Beograd i Srbi na Kosovu i Metohiji traže sprovođenje postignutih sporazuma i učestvovaće u radu na formiranju ZSO isklјučivo na način kako je dogovoreno u Briselu – dodaju iz ove kancelarije. 

Podsećaju da je pre gotovo pet godina postignut prvi sporazum o ZSO, odnosno da je "pre 1812 dana trebalo početi primenu sporazuma i to ne na rečima". 

Jučerašnjem reaktiviranju Upravljačkog tima prethodilo je saopštenje o formiranju Radne grupe koja bi trebalo da radi sa ovim timom. Da je formiranje dogovoreno kosovske vlasti su saopštile istog dana kada je u Kosovskoj Mitrovici specijalna jedinica Kosovske policije – ROSU – privela direktora ove kancelarije, Marka Đurića. 

Iz Prištine su ranije stizale poruke da je ZSO njihova međunarodna obaveza. Podsećajući, međutim, da je Ustavni sud Kosova čitav niz tačaka sporazuma iz 2015. godine, proglasio neustavnim, te da će poštovati odluku ovog suda. 

Iz EU su pozdravili najnoviju odluku iz Prištine, navodeći da bi Kosovo trebalo da sprovede sporazum o Asocijaciji opština sa srpskom većinom bez daljih kašnjenja.

Sada ćemo pozvati glavne pregovarače iz Beograda i Prištine, njihove ekipe, kao i Upravljački tim i tehničke eksperte za diskusije u Briselu i konstruktivno i dobronamerno angažovanje u procesu izrade statuta – poručila je je direktorke za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku i zamenice generalnog direktora Evropske službe za spoljnu akciju, Angeline Ejhorst, koja je nenajavljeno, kako je danas saopšteno – boravila u dvodnevnoj poseti Prištini. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.