NVO i mediji negoduju zbog odluke o konkursu Kancelarije za pitanja zajednica, traže da se raspiše novi

priština grad trg kosovo
FOTO: KoSSev

Pojedine organizacije civilnog društva i mediji iz srpskih sredina na Kosovu oštro su usudili nedavnu odluku Komisije u vezi sa objavljenim javnim konkursom Kancelarije za pitanja zajednica za dodelu sredstava nevladinim organizacijama i medijima. Konstatuju da su prekršeni preduslovi, prava nevećinskih zajednica i organizacija, da je sprovedena diskriminacija, te da većina organizacija na spisku dolazi iz redova albanske zajednice. Traže od Kurtijeve vlade da poništi rezultate konkursa i raspiše novi.

Reč je o odluci komisije u vezi sa pozivom za „finansijsku podršku projektima/programima NVO za podizanje nivoa zapošljavanja pripadnika nevećinskih zajednica, medija koji doprinose zaštiti i unapređenju prava i interesa nevećinskih zajednica na Kosovu, kao i nevladinih organizacija koje doprinose kulturnim aktivnostima koje promovišu kulturu, tradiciju, jezik, kulturno nasleđe i identitet pripadnika zajednica“.

Ovi mediji i organizacije civilnog društva u svojoj reakciji konstatuju da je odlukom o dodeli sredstava Kancelarija za pitanja zajednica prekršila proceduralne i administrativne preduslove.

„Sprovedena je institucionalna diskriminacija, pokazana netransparentnost i ignorisanje obaveza institucija prema poštovanju prava nevećinskih zajednica“, naveli su.

Ukazuju na, kako navode, nedoslednu primenu zakona kojom su oštećene organizacije iz redova nevećinskih zajednica.

„Na preliminarnom spisku objavljenom na sajtu Kancelarije premijera, većina organizacija dolazi iz redova albanske zajednice, koje ne ispunjavaju kriterijume navedene u pozivu“, poručili su.

Sa druge strane, tvrde da objavljenim spiskom kosovska vlada nastavlja da pokazuje sklonost ka nepoštovanju zakona koji regulišu poštovanje prava nevećinskih zajednica, a time i prava građana srpske nacionalnosti.

Ove organizacije civilnog društva i mediji smatraju da kosovska vlada konstantno primenjuje isključiv odnos prema građanima, organizacijama civilnog društva i medijima iz redova srpske zajednice.

„I dok projekti koji se finansiraju iz budžeta, a koje raspisuje Kancelarija za pitanja zajednica, treba da, kako stoji u Javnom pozivu – prioritet daju nevladinim organizacijama/medijima koji ne samo da rade za zajednicu, i koje imaju osnovu u zajednici’, očigledno je da je ovog puta napravljen propust koji za posledicu ima zaobilaženje nevećinskih zajednica“, konstatuju.

Takođe ukazuju na lošu javnu komunikaciju institucija prema građanima iz redova nevećinskih zajednica, i nedostatak napora da poziv za apliciranje i rezultati konkursa budu vidljivi i svima dostupni.

Za njih je upitan i sastav članova komisije za evaluaciju projekata.

„Iza najnovije odluke Kancelarije za pitanja zajednica ostaju brojna otvorena pitanja, ali je jedno jasno – svedoci smo i kršenja zakona i produbljivanja ionako već velikog jaza između institucija Kosova i građana srpske nacionalnosti na Kosovu“, zaključili su.

Ove organizacije civilnog društva i mediji uputili su poziv Kurtijevoj vladi da poništi rezultate konkursa i raspiše novi, kojim će, kako navode, „demonstrirati sposobnost neselektivnog poštovanja zakona i građana iz redova nevećinskih zajednica čija se prava neretko ne poštuju“.

Potpisnici ovog saopštenja su: Aktiv, Centar za mir i toleranciju, Etno izvor, Humani centar Mitrovica, Komunikacija za razvoj društva – CSD, Medija centar, NEW PRESS produkcija, Nova društvena inicijativa – NSI, Omladinska parteška aktivnost, RTV Kim, Udruženje poslovnih žena „Avenija“.

Kancelarija za pitanja zajednica je još 31. maja raspisala Javni poziv za finansijsku podršku od ukupno 500.000 evra za NVO i medije iz nevećinskih zajednica, dok je 10. jula na sajtu kosovskog premijera objavljena preliminarna lista onih koji su podržani sredstvima na tom konkursu.

Ostavka u Kancelariji za pitanja zajednica pri kabinetu premijera zbog rezultata konkursa za dodelu sredstava NVO i medijima iz nevećinskih zajednica

Od 42 NVO koje su uvrštene na preliminarnu listu dobitnika sredstava, samo tri primera su takva, prema imenima na listi i javnom registru NVO. Više od 90 odsto medija i NVO kojima su opredeljena sredstva potiče iz većinske albanske zajednice. Neki od dobitnika fondova se ni ne mogu pronaći u javnom registru NVO, izvestio je nedavno RTV Kim.

Na preliminarnoj listi koju je objavila kosovska vlada i to ovog puta dvojezično, a koju su potpisali članovi komisije Besart Tašoli, Ćerim Beriša, Ekrem Ahmeti, Aljutrim Dermaku i Arben Eljšani, od srpskih organizacija vidljive su samo dve televizije – RTV Puls (Mreža Most) i RTV Mir.

Upravo zbog odluke u vezi sa konkursom Kancelarije za pitanja zajednica nedavno je Elizabet Gauin (Elizabeth Gowing) dala ostavku na funkciju koju obavlja u ovoj kancelariji u okviru kabineta kosovskog premijera, javio je RTV Kim.

Gauin koja je ujedno savetnica Aljbina Kurtija za pitanja zajednica uputila je prigovor, ali kako je tada javio ovaj medij, Komisija za žalbe nije poništila konkurs, pa je ona saopštila da „više ne može da radi sa Kancelarijom za pitanja zajednica“, jer odluka o dodeli pola miliona evra navedenim korisnicima „nije nešto što može da brani pred zajednicama“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.