Kancelarija za KiM: Jučerašnji napad na Srbe u J.Mitrovici samo nastavak i posledica bezumnih akcija Prištine

Kancelarija Za KIM

„Multietničko društvo se ne pravi noževima, flašama, demonstracijama sile, niti mržnjom prema komšijama i sugrađanima, i ovih dana je postalo više nego jasno da Priština želi da Srba ili nema ili da budu zatvoreni u rezervate, bez prava na kretanje, jezik i slobodno mišljenje“, reagovala je Kancelarija za KiM na jučerašnji napad na, kako su naveli, grupu Srba u južnom delu Mitrovice.

O jučerašnjem incidentu izvestila je sinoć Kosovska policija, navodeći da je deset lica uhapšeno zbog fizičkog napada na 11 osoba ispred kancelarije kosovskog Ministarstva poljoprivrede koja se nalazi u ovom delu grada.

Policija nije navela nacionalnost uključenih u ovaj incident, ali je ipak potvrdila da se predmet sada nalazi kod dva srpska tužioca.

U svom saopštenju danas Kancelarija navodi da je jučerašnji napad bio na grupu Srba koji su otišli u južni deo Mitrovice kako bi obavili administrativne poslove.

Ironično navode da je novi incident „prava slika i prilika današnjeg društva na samoproglašenom ‘Kosovu’, koje je godinama građeno na otrovnoj i bezumnoj mržnji prema srpskom narodu i svemu što je srpsko“.

Kancelarija ocenjuje da je ovakav incident nedopustiv, a da je samo nastavak i posledica, kako navode, bezumnih akcija Prištine čiji specijalci danima provociraju srpski narod na prelazima na severu KiM.

„Oni koji pozivaju dve strane na deeskalaciju, neka danas, ako ne žele da nastave da zatvaraju oči pred realnošću, vide da drugu stranu u ovom divljaštvu čine nezaštićeni ljudi, ugroženih prava“, poručili su iz Kancelarije.

Dodaju i da Srbi neće biti „meta za iživljavanje ekstremista“, a da je svaki napad na pojedinca istovremeno napad na ceo jedan narod.

„Napad na svakog Srbina na Kosovu i Metohiji je napad na čitav srpski narod, a inspiratori hajke na naš narod odgovaraće za to što čine“, podcrtala je Kancelarija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.