Kancelarija za KiM: Ispisan grafit „UČK“ ispred škole u Vitini; KP: Slučaj nije prijavljen

Grafit Vitina
FOTO: Kancelarija za KiM

„U jeku negativne kampanje protiv Srba na KiM, danas svedočimo novom incidentu“, oglasila se danas Kancelarija za KiM, navodeći da je ispred škole u selu Binač, u opštini Kosovska Vitina, ispisan grafit „UČK“. Kosovska policija, međutim, nije upoznata sa ovim slučajem, kako je potvrđeno za KoSSev, takav incident nije prijavljen.

Izveštavajući o ispisivanju grafita ispred ove škole, iz Kancelarije za KiM poručuju da je u pitanju „sraman čin, koji veliča terororističku organizaciju koja je toliko nesreće nanela srpskom narodu na Kosmetu“.

Takođe navode da su Srbi u Binaču uznemireni.

„Ovom incidentu posebno daje na težini to što se u blizini mesta gde je ispisan grafit nalazi i srpska crkva, trn u oku svim ekstremistima na Kosovu i Metohiji“, dodaju iz Kancelarije.

Zaključuju da je ovaj incident, ali i prethodni koji su bili usmereni protiv Srba, njihove imovine i imovine SPC, posledica „eksplozivnih izjava i optužbi na račun Srba od strane političara iz Prištine – govor mržnje koji generiše nasilje na delu“.

Podsetivši da se u ponedeljak odvija nova runda dijaloga na visokom nivou u Briselu, iz Kancelarije za KiM navode da „Albanci slikovito pokazuju da nisu zainteresovani za uspostavljanje normalizacije odnosa sa Srbima, za versku i nacionalnu toleranciju“.

Kako dodaju, oni se gotovo svakodnevno različitim sredstvima služe da pokažu da „ne žele da dele prostor sa srpskim narodom“.

O ispisivanju grafita „UČK“ u Binaču nije obaveštena Kosovska policija. Kako je potvrdio za KoSSev portparol Kosovske policije za region Gnjilane, Ismet Hašani (Ismet Hashani), slučaj nije prijavljen.

„Stupio sam u kontakt sa PS u Vitini i rekli su mi da nije prijavljen incident takve vrste. Niko nije prijavio policiji“, kazao je Hašani.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.