Kancelarija za KiM: 23 godine od otmice rudara kopa Belaćevac

Vest je ažurirana

Danas se navršavaju dvadeset tri godine od otmice srpskih rudara iz fabričkog kruga ugljenokopa „Belaćevac“ Termoelektrane „Obilić“ na Kosovu i Metohiji. „Otmica belaćevaćkih rudara označila je početak masovnog stradanja srpskog civilnog stanovništva na Kosovu i Metohiji“, oglasili su se saopštenjem iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

U ranim jutarnjim satima pre 23 godine oteti su: Dušan Ađančić, Pera Ađančić, Zoran Ađančić, Mirko Buha, Dragan Vukmirović, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srboljub Savić i Božidar Lempić, oni nikada nisu pronađeni, a njihove porodice i dalje vape za istinom, poručuju iz Kancelarije za KiM.

 

Povodom ove godišnjice oglasili su se iz Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija).

„Kidnapovanje radnika sa kopa ‘Belaćevac“, prvo je u nizu masovnih kidnapovanja Srba na Kosovu i Metohiji od strane pripadnika terorističke tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, koja su usledila tokom naredne dve i po godine, kada je kidnapovano preko 1000 Srba i nealbanaca a o sudbini njih 568 još uvek se ništa ne zna“, poručili su iz ove Koordinacije.

Oni podsećaju da do  danas niko nije odgovarao za „zločin u Belaćevcu, kao ni za brojne druge ratne zločine, koji su pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, počinili nad nevinim srpskim i nealbanskim žrtvama na Kosovu i Metohiji“

Apeluju na  nadležne pravosudne institucije da zločince privedu pravdi.

„Vinovnici ovog zločina nisu pronađeni i privedeni pravdi, a niko od predstavnika međunarodnih organizacija i privremenih institucija na Kosovu i Metohiji nije ponudio odgovore o sudbini srpskih rudara i mnogih drugih naših stradalih sunarodnika“, navode.

Umesto istine o nestalima, iz Kancelarije za KiM kažu da se danas na Kosovu i Metohiji suočavaju sa „pojačanim pritiscima i sve učestalijim napadima na srpsko stanovništvo, povratnike, hodočasnike, sveštenike i sa sistematskim sprečavanjem otkrivanja masovnih grobnica sa srpskim žrtvama zločina albanskih ekstremista“.

Kažu i da će kako navode, Beograd nastaviti da poštuje međunarodno pravo i pravdu i da traga za kompromisima u rešavanju kosovsko-metohijskog pitanja, ali i da se sa bolom i pijetetom seća svojih stradalih sunarodnika.

„Čuvanjem sećanja i rasvetljavanjem zločina i sudbine nestalih lica, otvara se put procesu pomirenja u regionu“, poručuju.

Podsetimo, 14. maja 1998. godine izvršena je prva otmica rudara kopa Belaćevac. Iste godine na današnji dan kidnapovana su još devetorica radnika ovog kopa, tada su pripadnici „OVK“ u ranim jutarnjim časovima izveli iz autobusa ove radnike i odveli ih u nepoznatom pravcu.

Udruženja koja se bave pitanjem nestalih svake godine na ovaj datum ističu da se radi o prvoj masovnoj otmici Srba na Kosovu, ali i podsećaju da sve do dan danas niko nije odgovarao za taj zločin.

Prethodnih godina ova udruženja isticala su da je EULEX prekinuo istragu, da su iskopavanja prekinuta, a da počinioci nisu pronađeni. 

Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo kazala je da „nema misterije da su nekadašnje strukture „OVK“ imale podatke o nestalim rudarima kopa Belaćevac.

Ona je u prošlogodišnjem intervjuu za KTV ujedno kazala da se još šest nestalih rudara iz Belaćevca vode kao nestali.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.