"U nacrtu poglavlja 35 bezmalo predajte Gazivode"

U nacrtu za pregovaračko poglavlje 35 "bezmalo stoji predajte Gazivode, umesto srpskih radnika i kompanija Priština neka dovede koga hoće", rekao je Marko Đurić.

Direktor kancelarije za KiM je u Vestima B92 rekao da poglavlje 35 ne sme da bude Pandorina kutija i dodao da je nacrt veoma loš.

"Poglavlje 35 ne sme da bude Pandorina kutija. Videli smo nacrt koji je veoma loš i koji prejudicira da Kosovo nije statusno neutralno. Ipak, to je nacrt koji države članice EU još uvek obrađuju i ima još vremena da se to popravi," naveo je Đurić.

On je dodao da Beograd vodi ozbiljan dijalog i "niko ne može da očekuje i traži od Srbije da prizna nezavisnost Kosova".

"Srbija trenutno radi sve što može da uradi u ovoj situaciji. Trudimo se da istinito informišemo države članice Evropske unije šta je ono što ne možemo i nećemo da prihvatimo. Bez obzira što se ne slažemo oko statusa sa Prištinom, mi moramo da izolujemo naše razlike i da nađemo način da se normalizuje odnos," kazao je Đurić.

Na pitanje da li je ovaj nacrt pred Srbiju otvara pitanje ili Kosovo ili EU, direktor Kancelarije za KiM je rekao:

"Niko pred Srbiju ne treba da iznosi dilemu Kosovo, ili EU".

Đurić je objasnio i da će tek kada bude reč o konačnim dokumentima građani biti obavešteni i sa Vladom i odlučivati o svemu. Na pitanje da li to znači referendum, direktor Kancelarije za KiM nije želeo da odgovori.

B92Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.