Ombudsman u poseti pritvorenicima u Hagu, razgovarao sa predsednicom Suda

Specijalni sud Hag
FOTO: KoSSev

Kosovski Ombudsman, Naim Ćeljaj (Qelaj), boravio je prošle nedelje u Hagu, gde se sastao sa predsednicom Specijalizovanih veća, Ekatarinom Trandafilovom, kao i sa pritvorenicima protiv kojih se vode postupci pred ovim sudom.

Ombudsman je boravio u zvaničnoj poseti Specijalizovanim većima u periodu od 9. do 11. novembra, a kako bi utvrdio da li se poštuju osnovna prava u pritvoru koja su zagarantovana međunarodnim standardima za prava zatvorenika i situacija u vezi sa pravičnim suđenjem, saopštili su iz njegove kancelarije.

Ćeljaj se u Pritvornom centru Specijalizovanih veća pojedinačno sastajao i razgovarao sa svim pritvorenicima protiv kojih se vodi postupak, osim sa Saljihom Mustafom, kome su zabranjene posete.

Kako su naveli u saopštenju Ombudsmana, Mustafu mogu da posete samo oni koji se nalaze na užem spisku, a na osnovu odluke Sudskog veća u Hagu.

Takođe, ombudsman se sastao i sa predsednicom Specijalizovanih Veća, Ekatarinom Trandafilovom i njenim saradnicima.

Na ovom sastanku je, kako se navodi u saopštenju, obavešten o napretku sudskog procesa, ali i o poštovanju prava pritvorenika.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.