U Beogradu obeleženo 15 godina od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, prisustvovala i Kurtijeva savetnica

proslava nezavisnosti Kosova Šaip Kamberi
FOTO: Šaip Kamberi/Fejsbuk

Petnaesta godišnjica jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova obeležena je danas u Beogradu, u organizaciji Kancelarije za vezu Prištine u ovom gradu, potvrdili su poslanik u Skupštini Srbije, Šaip Kamberi, kao i savetnica kosovskog premijera, Ardita Sinani.

Kamberi se ovim povodom oglasio u dva navrata na Fejsbuku, sa kratkim porukama.

Naveo je da je obeležavanje godišnjice organizovala Kancelarija za vezu Prištine.

„Ovo je prvi put od otvaranja Kancelarije za vezu da se Dan nezavisnosti Kosova obeležava u Beogradu“, naveo je Kamberi u objavi na Fejsbuku.

Kamberi je ujedno objavio više fotografija na kojima se vidi da je u prostoriji u kojoj je okupljeno više desetina ljudi, ujedno postavljena kosovska zastava.

Kamberi se pored kosovske zastave fotografisao zajedno sa oficirom za vezu Prištine u Beogradu, Jetišom Jašarijem (Jetish Jashari).

Ovom događaju prisustvovala je i savetnica kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koja je ujedno i bivša predsednica opštine Preševo, Ardita Sinani.

„Posebna je bila proslava 15. godišnjice nezavisnosti Republike Kosovo u Beogradu. Veoma značajna simbolika. Upravo zato će priznanje realnosti od glavnog grada Srbije za Republiku Kosovo biti šansa za demokratizaciju Srbije“, poručila je ona u objavi na Fejsbuku.

Kaže i da je „priznavanje realnosti“ i poštovanje principa reciprociteta manjinskih prava garancija za dugoročni mir na Zapadnom Balkanu.

Ujedno se oglasio Ragmi Mustafi, dosadašnji predsednik Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji, uz poruku – „prvi put Kosovo slavi nezavisnost u Beogradu“.

Kaže da je proslavi prisustvovao na poziv „ambasadora“ Jašarija.

Naznačio je da su događaju prisustvovali institucionalni i politički predstavnici iz Preševa, Bojanovca i Medveđe, kao i predstavnici civilnog društva u Beogradu i međunarodnih diplomatskih misija.

O ovom događaju večeras je izvestila Gazeta Express, navodeći da je obeležavanje održano u rezidenciji predstavnika Prištine u Beogradu.

Ovaj medij takođe prenosi izjavu Kamberija, da je događaj protekao bez problema, odnosno da niko nije pokušao da spreči održavanje.

Petnaest godina od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova u Prištini je obeleženo  17. februara i to nizom aktivnosti u kojima su učestvovali najviši prištinski zvaničnici, a među kojima i Aljbin Kurti i Vjosa Osmani.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.