Kamberi: Nepoštovanje sporazuma osnovni razlog za slanje pisma Eskobaru

Foto: Tanjug, Rade Prelić

Poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi izjavio je u emisiji N1 Studio Live da je nepoštovanje sporazuma koji se tiču Preševa, Bujanovca i Medveđa, osnovni razlog za slanje pisma specijalnom izaslaniku Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru u kome je traženo da Preševska dolina bude uključena u dijalog Kosova i Srbije. On je ocenio da Albanci ne mogu da ostvare svoja prava u Srbiji: „U ovoj zemlji samo ako ste član Vlade možete da ostvarite svoja prava“.

„Mi smo nekoliko puta objašnjavali da se nalazimo u dijalogu sa Vladom u Beogradu, evo već 22 godine. U periodu od 2001. godine do sada potpisana su tri sporazuma koja se ne sprovode. Zato mislimo da taj konačni sporazum između Kosova i Srbije bi trebalo da obuhvati sva sporna pitanja koja bi ubuduće mogla da predstavljaju tenzije i da se na taj način simetrično rešavaju pitanja manjina na Kosovu i Srbiji“, rekao je Kamberi.

Dodaje da su Albanci razočarani činjenicom da se potpisani sporazumi 2001. 2009. i 2013. godine ne poštuju, kao i da je položaj Albanaca isti kao i pre više od 20 godina.

Ponavlja da traži ravnomernu raspoređenost Albanaca u državnoj upravi i institucijama, brži ekonomski razvoj kao i službenu upotrebu jezika, simbola i pisma Albanaca.

„Verujemo da će konačni sporazum Prištine i Beograda stabilizirati Zapadni Balkan. Takođe, Preševska dolina bi trebalo da bude deo tog sporazuma“, istakao je Kamberi.

Traži uspostavljanje reciprociteta kod poštovanja prava manjina, kao i da sve ono što važi za Srbe na Kosovu, važi i za Albance u Medveđi, Bujanovcu i Preševu.

„Beograd je sve ove godine bio gluv na sve naše opravdane zahteve i sporazum vidimo kao poslednju mogućnost da se kroz njega definiše i položaj Albanaca u ovom regionu“, zaključio je Kamberi.

N1

Povezane vesti:

 

Kamberi u pismu Eskobaru tražio da Preševo, Bujanovac i Medveđa budu uključeni u dijalogPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.