Mediji napustili konferenciju zbog kašnjenja ministara, AGK ih podržava

Mediji novinari novinar snimanje, kamera
FOTO: KoSSev

Zato što se nisu pojavili ni skoro sat vremena nakon sednice kosovske vlade, iako su ih mediji u sali čekali, novinari i snimatelji albanskih i srpskih redakcija danas su napustili konferenciju na kojoj je trebalo da govore kosovski ministar finansija i ministarka obrazovanja. Udruženje novinara Kosova (AGK) podržalo je svoje kolege.

Nakon današnje sednice kosovske vlade bilo je predviđeno da se medijima obrate Hekuran Murati i Arberie Nagavci, preneo je danas Kim.

Međutim, kako je ovaj medij preneo, a AGK sada i potvrdio – novinari su ministre čekali više od 40 minuta, a nakon toga su spontano odlučili da napuste salu.

„AGK podržava kolege novinare, jer ovo nije prvi put da Vlada odlaže konferencije bez ikakvog obrazloženja“, poručili su danas.

Ujedno apeluju na kosovsku vladu da poštuje rad novinara organizovanjem konferencija za novinare, u razumno vreme po završetku sastanka.

„Vlada mora da stavi javni interes na prvo mesto, prihvatajući pitanja novinara o odlukama koje donosi“, zaključio je AGK.

Krieziu: Kasnili zbog održavanja interne sednice

Povodom ovog slučaja oglasio se i portparol kosovske vlade Perparim Krieziu sa objašnjenjem:

„Kašnjenje sa početkom konferencije za medije bilo je razumno jer je nakon završetke sednice Vlade održana interna sednica vladinog kabineta“.

Podvukao je i da je održavanje interne sednice bilo i najavljeno, te izrazio uverenje da se ova situacija mogla izbeći.

„Medijske konferencije nakon sednice Vlade su u interesu javnosti. Danas nije bilo konferencije za medije jer javni interes nije stavljen u prvi red“, zaključio je Krieziu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.