Kakvo je poverenje građana na Severu u međunarodnu zajednicu?

Poverenje u međunarodnu zajednicu, ocenjuju naši sugrađani, ako ga je ikada i bilo, sada je smanjeno. Ipak, to poverenje veće je nego u kosovske institucije, a posebno na Severu. Međunarodni predstavnici, prema proceni građana, naklonjeniji su Prištini, a u međunarodnim odnosima prijateljstva nema – samo interesa. Pristup prema srpskoj zajednici na Kosovu, kažu, treba da promene: Srpskom narodu na Kosovu potrebna je pomoć.

„Kakav je njihov interes, tako će i biti, nažalost. Mi smo samo pijuni u njihovoj igri. Trebalo bi da međunarodna zajednica malo proba da promeni svoj stav, da prestane da nam daje štap i šargarepe, da nam da neki ustupak. Od 1999. godine ja ne znam da je međunarodna zajednica nama dala bilo kakav ustupak nego nam stalno nešto oduzimala. Ti nekome stalno oduzimaš nešto, znači da je pitanje kako mi možemo da imamo poverenje prema njima i da gajimo neke simpatije prema njima. Oni moraju da promene svoje strategije malo, da razmisle kako mogu da pridobiju srpsku zajednicu i uopšte da srpska zajednica promeni svoj stav prema njima“, kazao je jedan od naših sagovornika na ulicama severnog dela Kosovske Mitrovice.

Od međunarodnih organizacija, kažu, poverenja imaju jedino u KFOR, uz koji se sećaju bezbednije.

„Mislim da je (poverenje) na istom nivou i da (građani na Severu) na međunarodnu zajednicu gledaju kao da je više naklonjena potezima vlade u Prištini nego interesima srpske zajednice na Severu. Ipak, to poverenje je svakako veće nego u kosovske institucije, posebno na Severu. Bezbednije se osećaju kada je ovde prisustvo KFOR-a, nego specijalnih policijskih jedinica koje zapravo deluje zastrašujuće i čini ih da se osećaju još nebezbednije“, procenila je sagovornica KoSSev portala.

I dok u KFOR imaju „kakvo-takvo“ poverenje, u druge predstavnike međunarodne zajednice, ako su ga ikada i imali, sada kažu da ga nema, a posebno od završetka nedavne krize na Severu.

„Ako postoji(poverenje), mislim da je sve manje i manje. Mislim da je poverenje bilo mnogo više ranije, da su ljudi verovali više u te njihove izjave, njihova predviđanja i te priče koje se tiču saradnje, multietničkog života. Mislim da je strpljenje pri kraju, što ne znači da ga nema, ali mislim da obe strane treba da urade nešto da poverenje bude obostrano. U principu mislim da ništa od onoga što su oni nama obećavali, a što je vezano za tu njihovu objektivnost, za sve to, ja mislim da je vrlo malo urađeno da mi nekako poverujemo u to. Kada vam neko priča o tome da će da bude med i mleko samo da se nešto desi, i onda se to desi i onda opet iste priče…“, kaže jedan od naših sagovornika.

„Isto kao što je i ranije bilo. Mislim da ga nema – generalno, zato što se međunarodna zajednica do sada pokazala kao neko ko nije garant mira za nas Srbe nego je više kada taj tas treba da odluči na nekoj vagi, uvek je na strani Prištine. Nemamo neko preveliko poverenje u njih.

Jedan stariji sugrađanin, koji takođe svedoči o gubitku poverenja u međunarodne predstavnike, istovremeno je postavio pitanje i o tome kako se i sama srpska vlast postavlja prema međunarodnim diplomatama. On ipak očekuje pomoć, jer jeona, kako naglašava, Srbima potrebna na Kosovu.

Upravo nakon smirivanja tenzija u najnovijoj krizi na Severu, kada su Srbi podigli i barikade koje su trajale gotovo tri nedelje, međunarodna zajednica intenzivirala je diplomatske napore sa akcentom na to da pojačaju razgovori Beograda i Prištine.

Na stolu je tzv. francusko-nemački predlog, koji je u međuvremenu kvalifikovan kao evropski, kojim zapadne zemlje žele da se između Srbije i Kosova zaključi ono što se predstavlja kao finalni sporazum.

Istovremeno se poziva na ispunjenje prethodno dogovorenih sporazuma u Briselu, među njima se potvrđuje da će ZSO biti formirana, što je zahtev srpske strane.

Građani severnog dela Kosovske Mitrovice, ipak, misle da ljude ne raduje previše sprovođenje sporazuma jer:

„To bi značilo nešto manje nego što trenutno imaju, barem na Severu“.

Naš portal je anketu realizovao u saradnji sa Kim radijom, koji ponovo emituje emisije „Dogovor“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.