Kako proći kroz selo Banje – krateri na svakih metar, dva

Piše Dragica Jokić – meštanka sela Banje

Na putu Mitrovica-Istok, u opštini Srbica nalazi se moje selo – Banje. Jedno je od retkih koje je nastanjeno većinski srpskim stanovništvom u ovoj opštini i takođe, jedno od retkih koje je i do dana današnjeg ostalo sa razorenom i nikada saniranom putnom infrastrukturom.

Asfaltni put je u Banjama rađen još devedesetih, i do dan danas nije saniran.

Ova deonica puta je bila u pristojnom stanju sve do dolaska francuskog kontigenta KFOR-a koji je bio stacioniran u selu. Tada je asfalt i krenuo da se kvari usled teške vojne mehanizacije.

Nakon njihovog odlaska, lokalne vlasti koje su bile zadužene za sanaciju puta, ništa nisu preduzele.

Od ulaza u selo do kraja, ista je situacija, skoro nemoguće proći automobilom usled mnogobrojnih rupa na putu.

Selo krasi prelepi izvor koji se i te kako može da se pretvori u turističku atrakciju. Međutim, asfalt je izlomljen, prekriven vodom i blatom, te je do samog izvora teško doći.

Tokom svih ovih godina niko od prethodnih vlasti nije iskazao interesovanje da izvrši sanaciju puta, nadam se da će se to ubrzo promeniti.

KoSSev: Podsetite se naše priče iz ovog sela: Čudesno selo Banje: U srcu Drenice, Srbija u srcuNaglašavamo da autori tekstova preuzimaju isključivu odgovornost za istinitost svojih navoda, te da pisma naših čitalaca ne odražavaju nužno stav KoSSeva, niti je KoSSev autor informacija u ovoj rubrici. Da bi se informacija koju želite da podelite sa javnošću objavila na KoSSevu, u okviru rubrike „Građani pišu“, potrebno je da se potpišete punim imenom i prezimenom, uz osnovnu informaciju o sebi, a da redakciji potvrdite svoj identitet i potpišete izjavu ili potvrdite da se tekst objavljuje na osnovu vaše saglasnosti. Istovremeno skrećemo pažnju da informacije koje budete izneli moraju da budu potkrepljene argumentima, da jezik kojim budete pisali ne sme da sadrži govor mržnje, diskriminacije, omalovažavanje po bilo kojoj osnovi. Kao redakcija zadržavamo pravo da tekstove lektorišemo, da umesto punih imena, ukoliko se spominju u tekstu, možemo da objavimo inicijale istih, da tekst ne objavimo ukoliko utvrdimo da je neautentičan, propagandistički, zlonameran ili nije od javnog značaja.

Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.