Kako pravilno nositi i održavati masku od tkanine

Pre nego što stavite masku od tkanine na lice, ili pre nego je skinete, operite ruku i proverite da li je maska oštećena. Obavezno pokrijte usta, nos i bradu, savetuje Svetska zdravstvena organizacija.

Jedna od glavnih preporuka Svetske zdravstvene organizacije u borbi protiv pandemijske bolesti COVID-19 je nošenje maski.

U  zavisnosti od toga da li osećate simptome bolesti COVID-19 ili brinete o osobama obolelim od ove bolesti, treba da napravite izbor između hirurške ili maske od tkanine.

Međutim, nošenje maske nije dovoljno, potrebno je pridržavati se određenih pravila i kombinovati ovu sa drugim zaštitnim merama, kao što je dezinfekcija ruku ili distanciranje, takođe upozoravaju stručnjaci.

Maske takođe treba izbegavati dodirivati i skinuti ih čim se isprljaju ili okvase. U skladu sa preporukom o izbegavanju dodirivanja maske, iz SZO navode da se maska pravilno skida tako što se otkloni samo dodirivanjem elastične trake za uši, ne i prednjeg dela maske koji prekriva lice.

Pranje ruku preporučuje se i pre stavljanja i skidanja maske, a onda opet i nakon skidanja maske.

Maska od tkanine pere se sapunom i deterdžentom ili, najbolje vrućom vodom, bar jednom dnevno.

Ostale preporuke ZSO o nošenju i održavanju maske od tkanine pogledajte u video animaciji iznad.

Ko, kada i kako treba da nosi hirurške, a ko maske od tkanine, pogledajte u posebnoj vesti: SZO: Uputstva za upotrebu maski, zajedno možemo pobediti virus

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.