Kako nastaje pobednička fotografija? Kome je posvećena pravoslavna poezija?

FOTO: Radio Kontakt plus

Privatni kulturni centar Akvarijus obeležio je pravoslavnu Novu godinu umetničkim programom. Ove godine prezentacijom fotografija, pravoslavnom poezijom i muzičko-scenskim nastupom.

Sinoćni program počeo je prezentacijom serije fotografija Mitrovčanina Miroslava Lazarevića „Krst u magli“ koja je proglašena za najlepšu fotografiju na konkursu „Slike Srbije“ u konkurenciji 850 autora.

Fotografisani krst nalazi se na brdu iznad Mitrovice. Fotografija je nastala u vreme višednevnih magla, dok je Mitrovica bila pod maglom i obavijala brdo sa krstom, u rano jutro.

Na pitanje kako se pravi pobednička fotografija, Lazarević kaže: „Pravi se tako što je potrebno mnogo vremena, tajminga, kadrova“.

„To je trenutak koji se čekao. Nije slučajno. Pre toga sam išao već par puta, taj preliv svetlosti i magle se javlja posle izlaska sunca nekih sat i po vremena, traje vrlo kratko – tri-četiri minuta. Šta uspete da fotografišete – to je to“, pojašnjava kako je nastala pobednička fotografija, dodajući da ni ona ni ostale sinoć predstavljene fotografije nisu obrađene.

Lazarević se fotografijom bavi niz godina, a posebno voli da fotografiše prirodu. Očekuje organizovanje izložbe nakon dodele nagrade na konkursu „Slike Srbije“ krajem januara.

Lazareviću će novčana nagrada i diploma biti dodeljena u Etnografskom muzeju u Beogradu kada će biti otvorena izložba „100 najlepših slika Srbije“ i prezentovan kalendar u kojem se nalaze 12 najlepših fotografija 2022. među kojima je i „Krst u magli“.

Nakon razgovora sa Lazarevićem, svoju pravoslavnu poeziju prvi put je mitrovičkoj publici predstavila Mirjana Dikić, teolog i veroučitelj.

„Dugo je trajao taj period mog pisanja. Pravoslavna poezija bi trebalo da označava uglavnom molitve izražene kroz svakog čoveka individualno kako to oseća. Pored pravoslavne poezije, mojih ličnih molitvi, ima tu pesama i mom rodnom gradu iz kojeg sam izbegla 1995. godine. Neke od njih su posvećene pojedinim svetiteljima, tako da je jedan ciklus posvećen Svetom Serafimu Sarovskom“, kazala je.

Zbirka njenih pesama trebalo bi da izađe iz štampe do juna uz podršku PKC-a Akvarijus.

„Na moje veliko zadovljstvo i na izenađenje koje mi je pričinio suprug zajedno sa Miljanom i Aleksandrom Dunđerin. Inače nisam sklona objavljivanju svojih pesama“, kazala je ona, dodajući da se zahvaljuje svima koji će pročitati njene pesme i, kako je rekla, saosećati sa njom.

Program je zatvorio muzičko-scenski nastup multimedijalnog umetnika Dejana Pavićevića.

Radio Kontakt plusPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.