Kako je počeo još jedan „kosovski oružani sukob“ na TV Pink?

Blokade puteva na Severu Kosova koje su bile uspostavljene u nedelju 31. jula, dan pre stupanja na snagu odluka kosovske vlade o srpskim tablicama i dokumentima, bile su povod za specijalnu emisiju na televiziji Pink u kojoj je objavljen „početak oružanog sukoba“, koji se na kraju nije ni dogodio.

U udarnom večernjem terminu uz prenošenje sirena za opasnost voditelj je najavljivao “da su prema rečima direktora KBC Kosovska Mitrovica Milana Ivanovića pristigli prvi ranjenici i da im se ne zna broj“, rekao je voditelj i naglasio „da je ovo uvod u početak oružanog sukoba”.

Netačno je da je te noći u nedelju 31. jula 2022 godine počeo oružani sukob Srba sa severa i Policije Kosova. Netačna je i tvrdnja da su u KBC Kosovska Mitrovica pristizali ranjeni u, kako je voditelj naglasio, nepoznatom broju, piše Radio Goraždevac.

Da nema ranjenih potvrdio je direktor Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica, Zlatan Elek, preko provladinog portala Kosovo Onlajn.

Ovakav vid izveštavanja na nacionalnoj frekfenciji, pored pristunih tenzija na severu, dodatno je uznemirilo javnost a posebno stanovnike srpskih sredina na Kosovu.

Pored “spektakla” na Pinku, iste večeri, lažne vesti su se ređale na Twitter-u i ostalim društvenim mrežama. Lažnu vest da je došlo do okršaja Vojske Srbije i Policije Kosova, koja je kružila na društvenim mrežama, u saopštenju je demantovalo Ministarstvo odbrane Srbije.

Ukupna bezbednosna situacija u opštinama na Severu Kosova je napeta, ocenio je KFOR u saopštenju u kom navodi da će u skladu sa svojim mandatom intervenisati ako stabilnost na Kosovu bude ugrožena.

Prethodno je policija navela da nema zvaničnih informacija o povređenim građanima ili policijskim službenicima i pozvali su sve medije i građane da ne nasedaju na lažne vesti koje, kako ističu, destabilizuju situaciju i stvaraju paniku.

Ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, je u međuvremenu održao konferenciju za medije sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, na kojoj je saopštio da je 11 građana „povređeno“ od strane „ilegalnih naoružanih struktura“, te da je policija pokrenula istragu, preneo je KoSSev.

Kazao je da su građani prijavili maltretiranje i napade na albanske državljane koji su se zatekli u putu na Severu, navodeći da se radi o četiri slučaja, dok je na policiju, prema njihovim zvaničnim informacija, pucano u četiri navrata, a čula se i jedna detonacija.

Nakon diplomatske intervencije Vašingtona i Brisela, Priština je odložila sprovođenje odluka, a do oružanog sukoba usled visokih bezbednosnih tenzija nije došlo.

Radio GoraždevacPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.