Glavni odbor LDK izglasao Avdulaha Hotija za kandidata za premijera

Avdulah Hoti
Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

Nakon što su članovi Predsedništva LDK odlučili da kandiduju Avdulaha Hotija (Avdullah Hoti) za premijera, isto je učinio Glavni odbor ove stranke.

Glavni odbor LDK većinskim brojem glasova odlučio je da kandidat za novog premijera Kosova bude Avdulah Hoti, saopštio je danas lider LDK, Isa Mustafa u pismu kojim se zahvalio članovima ovog odbora, prenosi prištinska Koha.

Abraši: AAK predložio imena za vladu, prihvatljiva za LDK

Generalni sekretar LDK, Arban Abraši (Abrashi), saopštio je danas da se predsednik ove stranke, Isa Mustafa, obratio pismom i drugim strankama.

„Pored opštih načela, razgovaralo se i o profilu ministara, za koje se traži da budu kredibilni i da nisu imali problema sa zakonom“.

Navodi da njegova stranka nema ništa protiv imena koja je predložila Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja – Besnik Tahiri, Meljiza (Meliza) Haradinaj, Bljerim Kući (Blerim Kuçi), Seljim Seljimi (Selim Selimi) i Rama Ljikaj (Rama Likaj), da budu zajedničke vlada.

Dodaje da će danas započeti pregovore i sa drugim strankama.

Sa druge strane, Abraši navodi da nije poznato ko će biti kandidati za ministre iz LDK.

Mustafa navodi da je od 124 člana Glavnog odbora LDK 117 glasalo. Od 117 članova 114 je glasalo „za“, a tri glasa bila su protiv.

„Na osnovu toga, kao predsedavajući LDK, smatram da je Glavni odbor Demokratskog saveza Kosova odlučio da Avudulaha Hotija predloži za kandidata za premijera Republike Kosovo“, navodi se u pismu Mustafe.

Podsetimo, Avdulah Hoti koji je u vladi Aljbina Kurtija bio potpredsednik vlade, smenjen je u prvim minutima neposredno po izglasavanju nepovorenja njegovoj vladi. Kurti je Hotija video kao jednog od najvećih zagovornika izglasavanju nepoverenja.

Prethodno je kosovski predsednik u šestom pismu obavestio kosovskog premijera u ostavci, Aljbina Kurtija, da nije iskoristio svoje pravo da pošalje ime kandidata za mandatara, dok sa druge strane, LDK uveliko radi na formiranju nove koalicije sa AAK, AKR-Nisma i manjinskim strankama.

Nakon ovonedeljnih konsultacijama sa liderima političkih partija, očekuje se da ova koalicija oživi nakon što kosovski predsednik, Hašim Tači, uruči mandat za sastavljanje vlade LDK.

Tada će, prema navodima prištinskih medija, ujedno LDK poslati Hotijevo ime predsedniku Hašimu Tačiju, kako bi mu poverio mandat da formira novu vladu, preneo je juče Zeri.

Hoti je već definisao prioritete buduće vlade.

„Prvi izazov biće upravljanje pandemijom, a drugi, oporavak ekonomije. Posledice pandemije biće dosta velike“, rekao je juče Hoti.

Poručio je da je pitanje dijaloga sa Beogradom pitanje sa „kojim ćemo se odmah suočiti“, dodavši da će dijalogom upravljati Vlada Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.