Kada tabloid izveštava o vojnoj vežbi na Kosovu, pa najavi da Kurti i NATO „spremaju rat“ sa 26.000 vojnika

Netačno Srbija danas
FOTO: Printscreen/Srbija Danas

Građani koji su ove nedelje čitali tabloid Srbija Danas, imali su priliku da se informišu o tome da se na Kosovu priprema rat od strane kosovskog premijera i NATO-a, da stiže više od 20.000 vojnika, te da su Srbi u velikoj opasnosti. Sa druge strane, oni koji nisu posećivali tabloide, saznali su da se zapravo na Kosovu održava međunarodna vojna vežba.

Srbija Danas neretko je u prošlosti o dešavanjima na Kosovu izveštavala uz bombastične naslove u kojima se najavljuju sukobi i nemiri. Ove nedelje se odlučio i da najavi rat, odnosno njegovu pripremu.

„NATO I KURTI SE SPREMAJU ZA RAT! Više od 26.000 vojnika stiže na KiM, Srbi u velikoj opasnosti“, naslov je vesti tabloida koja je objavljena u ponedeljak.

Tekst sa istim naslovom u međuvremenu je objavljen i na sajtu Vesti.rs.

Tog dana zapravo je u centru Prištine zvanično otvorena najveća međunarodna vojna vežba na Balkanu „Defender Europe 23“ u kojoj učestvuje više od 20 saveznika i partnera NATO-a, a među kojima su i pripadnici KBS-a.

Iako u naslovu pominje rat, Srbija Danas već u uvodu objašnjava da je zapravo reč o vojnoj vežbi.

„Lažna država je saopštila da će ova vežba trajati sve do 2. juna i da će učestvovati više od 26.000 vojnika“, piše ovaj tabloid.

U nastavku teksta prenose izjavu kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, koji je, između ostalog, rekao da se vežba održava 15 meseci nakon početka sukoba u Ukrajini, ali i da je „priprema za suočavanje sa pretnjama neophodna“.

Prenose i izjavu kosovske predsednice, Vjose Osmani – da su pripadnici KBS-a „čuvari mira i da su spremni na odgovore na moguće napade“.

Pozivajući se na izjavu kontraobaveštajca u penziji, Ljubana Karana, ovaj medij prenosi da „Defender Europe“ ne treba posmatrati kao bezazlen događaj, te da deo međunarodne zajednice pokušava da od Kosova stvori „NATO državu“.

Kontraobaveštajac ujedno kaže da mnogi već godinama grade „paravojsku“ Kosova čiji je cilj zauzimanje severa KiM.

„Skoro nijedna NATO vežba ne prođe a da prištinska paravojska ne učestvuje. Tako nam daju do znanja da rade na tome da tzv. Kosovo postane država i da ima paravojsku“, rekao je on.

Karan je istakao da mnoge zemlje redovno naoružavaju Kosovo, pripadnike KBS obučavaju za upotrebu savremenog oružja i da neke strane sile, paralelno sa tim procesom, Srbiji „stvaraju unutrašnje probleme“.

„Još važnije je što tokom ovih vežbi obučavaju prištinsku vojsku, što znači da ukoliko im dođe neko naoružanje, oni će znati da ga iskoriste. Cilj je da im naprave paravojsku koja bi bila u stanju da zauzme sever KiM. Rade na tome da našoj zemlji stvore unutrašnje probleme, da nas time zaokupe, a da za to vreme zauzmu sever. Srbi na severu nisu naoružani i nemaju mogućnosti da se brane. Nije bezazleno ni slučajno i sve to se uklapa u dešavanja vezana za destabilizaciju naše zemlje i planiranje prevrata koji uključuje unutrašnji i spoljni faktor“, zaključio je Karan.

Tekst Srbije Danas završava se upravo sa zaključkom kontraobaveštajca, a osim u naslovu, reč „rat“ se nigde ne pominje u tekstu vesti.

Ovaj medij je zapravo dvosmislenim naslovom naveo čitaoce na zaključak da dolazak više od 26.000 vojnika na KiM zapravo predstavlja pripremu za rat od strane kosovskog premijera i NATO-a.

Tome doprinose i poslednje reči u naslovu, odnosno da su Srbi u velikoj opasnosti.

Ovakvim naslovima Srbija Danas je nastavila praksu beogradskih tabloida i pojedinih režimskih medija koji neretko o dešavanjima na Kosovu izveštavaju uz bombastične naslove u kojima najavljuju sukobe i nemire.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.