Kad dobre ideje postanu posao: Slatka arhitektura torti

Cvetovi, čipka, automobili, razni oblici, likovi iz dečjih crtaća. Ovo nije nasumično ređanje reči, već ono što jedan arhitekta može da napravi – od svojih torti. Na prvi mah bi se reklo da su arhitektura i torte nespojive stvari. Ali nije tako. Za Jovanu Lazić svaka torta je maketa. Ukrašavanjem torti ispunjava sebe. „Kad već nije do sada bilo prilike da radim posao za koji sam se školovala“ – kaže ova Metohijka, nastanjena u Kosovskoj Mitrovici. Sladokusci znaju za ovu od skora Mitrovčanku. Rado naručuju njene slatke kreacije, koje su ukusne, lepe, dopadljive, ali pre svega originalne. 

Praznični serijal na KoSSevu Ovo su naši sugrađani:

Oni danas rade za nas: Da su nam porodilišta tesna, ulice prostrane i mirne, uvek u službi građana

„Zaboravljeni zanat u srcu Mitrovice: Kad upornost pobedi“


Jovanu možete da kontaktirate putem njene Fejsbuk stranice „Jovana Lazić Torte“

Hrabro je uplivala u slatke vode torti, iako poslastičarskog iskustva nikad nije imala – čak ni onog „kućnog“. Ali su metohijke poznate kao vredne domaćice.

„Celog života radim nešto kreativno. Udala sam se za vreme studija. Moj suprug je veliki sladokusac. Verovali, ili ne, do tada nikad nisam napravila tortu. Tako je sve krenulo“ – kaže.

„Dobila je prvu porudžbinu, koju je, dodaje, rado prihvatila:

„Mušterije su bile jako zadovoljne, a poznato da je da je zadovoljna mušterija najbolja reklama.

Internet kao učionica

Jovanina kreativnost se tako ogledala ne samo na fondanu, šlagu, već i u učenju tehnika rada. Internet je, umesto za društvene mreže i čitanje lakih tema – koristila kao učionicu, postojeće recepte dopunila je novim znanjem.

„Sve što radim, sama sam naučila. Preko Interneta, kombinacijom različitih recepata, u koje bih dodavala i nešto svoje,“ ističe.

Moje torte – moje makete 

A Jovanino „nešto“ vidljivo je na svakoj torti. Oslikava ih kao pravi slikar, modeluje oblike kao iskusan vajar. Kombinacijom boja ih dodatno oplemeni i nastaju, kako kaže – njene slatke makete.

Fudbalsku klubovi, Nindža kornjače, Miki i Mini Maus, vile, medvedići – samo su neke od tema kojima se obraduju slavljenici.

Kupci rado naručuju i već početkom meseca Jovana nema prostora za nove narudžbine. Očigledno je da uživa poverenje svojih mušterija. Šta je tajna osim osećaja za lepo koji lako prenese na spratove kora i fila?

„Uvek pitam šta mušterija želi, onda zajedno napravimo koncept. Svaku tortu prvo nacrtam i dočaram kako će izgledati,“ odgovara Jovana.

Ali otkud toliko uspeha? Kako to da arhitektkinja uspeva na tržištu koje nema nikakve sličnosti sa arhitekturom?

„Naravno da ima sličnosti. Torte su male makete. Na kojima se može svašta raditi – samo mašta i kreativnost,“ dodaje.

Ne čeka drugog da joj ispuni dan

Upravo su „mašta i kreativnost“ duet koji je Jovanu doveo do posla, ispunjenog dana i osećaja korisnosti. Nije čekala i samostalno je izvojevala pobedu u borbi koju mnogi mladi i ne započinju.

I dalje želi da se bavi arhitekturom, za koju kaže da je njena „prva ljubav“: „Ali isto tako mislim da nikad neću prestati da pravim moje slatke makete. To je deo mene.“

Ono što je sada deo Jovane je i novo iskustvo kojom ju je životni put obogatio. Nije imala mogućnosti da radi u struci, ali je imala mogućnost ideje.

„Ideje mogu da promene život. Ponekad sve što vam treba da otvorite vrata je još jedna dobra ideja“ – kazao je Džim Ron.

U Novoj godini otvorite vrata za ideje koje menjaju život. Mašta i kreativnost je pobednički duet!

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.