Kosovski političari drže novac u bankama evropskih država!?

Rade i posluju na Kosovu, dok se njihov novac čuva u različitim evropskim zemljama ili čak još dalje. Oni su poslanici Skupštine Kosova, ali ima i drugih visokih zvaničnika institucija koji svoj novac ne čuvaju u na Kosovu, nego ga drže u bankama SAD-a, Švajcarske, Norveške, Engleske, Australije, itd. – pišu kosovski mediji. Među njima su i direktorka Fonda za osiguranje depozita na Kosovu, direktor kosovskog penzionog štednog osiguranja i zamenik direktora Kosovske penzione štednje. Mediji u Prištini su se pred Novu godinu bavili prihodima političara kroz više naslova.​

Poslanica Demokratskog saveza Kosova (LDK) u kosovskoj skupštini – Vjosa Osmani, u obrascu za imovinsku kartu Agencije za borbu protiv korupcije je prijavila da sem sredstava koje ima na računima u bankama na Kosovu, ima i, kako Info.ks prenosi pisanje Zerija, "pozamašnu sumu sredstava i u bankama u Australiji".

Kosovski predsednik u Novu Godinu sa povećanjem plate: Preko 3600 evra

Mediji u Prištini su se pred Novu godinu bavili prihodima političara kroz više naslova.

Tako je portal "Kosovo24sata" preneo pisanje Gazete Fjala-e da je Ramuš Haradinaj "povećao platu" Hašimu Tačiju. On će od ovog meseca, prema ovim vestima, primati preko 3.600 evra.

Radi se o povećanju od 25 odsto. Tači je do sada primao 2,906 evra. Opravdaje za povećanje, kako navodi Gazeta Fjala je u Zakonu o predsedniku, prema kojem Tači ne može da ima manju platu od predsednika Skupštine, Kadrija Veselija i premijera Ramuša Haradinaja, te ona mora da bude veća barem za 25%.


Nove plate zvaničnika u Vladi Kosova: Premijeru 2.950, ministrima 2.000 evra (Dokument)


Vladi više, studentima manje

Dok se plate povećavaju političarima, smanjuju se studentske stipendije u Prištini, i to svake godine za bolje studente, tvrde ovi mediji objašnjavajući da se radi o "paradoksu".

Tako je stipendija za najbolje studente u Prištini za akademsku 2017/2018 godinu – 500 evra, dok je prošle godine iznosila 600, a 2014, čak 900, takođe je javio Kosovo24sata, dodajući i da stipendije, osim što su smanjene, i kasne.

"Takođe, u toj državi Osmani je izjavila da poseduje i nekretnine. Ona je navela da je u Commonwelth Bank of Australia-CBA deponovala 39.769,86 eura. Takođe u ovoj banci je prijavila da je deponovala i 1.800 eura štednje svoje dece," navodi Info.ks.

 Novac deponovan u inostranim bankama poseduje i aktuelni poslanik pokreta Samoopredjeljenje Sami Kurteši, koji je, pre nego što je došao na ovu poziciju, bio narodni advokat. Kurteši je u svojoj imovinskoj karti naveo da je u banci "Post, Depozito Švajcarska" deponovao 15 hiljada evra. Ima još i oko 100 hiljada evra deponovanih u komercijalnim bankama koje posluju na Kosovu.

Novac deponovan u inostranim bankama je u obrascu Agencije prijavio i nezavisni poslanik u Skupštini Kosova, Korab Sejdiu. On je tokom predizborne kampanje bio na listi kao kandidat Alijanse za Novo Kosovo, ali nakon ulaska AKR-a u Vladu, ostao je kao nezavisni poslanik u Skupštini Kosova.

Sejdiu je prijavio da je u "Cenury Savis Bank" u Sjedinjenim Državama deponovao više od 90.000 dolara. Sejdiu je takođe deponovao novčana sredstva i na sedam računa u dve komercijalne banke koje posluju na Kosovu.

Deponovan novac u Švajcarskoj ima još jedan poslanik pokreta Samoopredeljenje – Faton Topali. On je u formulama Agencije prijavio da na četiri različita računa u švajcarskim bankama ima više od 40 hiljada, bez navođenja da li se radi o novcu u evrima ili švajcarskoj devizi.

Značajan iznos sredstava od 85 hiljada evra van Kosova deponovao je još jedan poslanik pokreta Samoopredeljenje – Aljbin Kurti, prenosi dalje Info.ks pisanje Zerija. On je u svojoj imovinskoj karti naveo da je novac deponovan u "DNB Bank" u Oslu u Norveškoj.

U inostranstvu deponovan novac ima i Violeta Arifi-Krasnići, direktorka Fonda za osiguranje depozita na Kosovu. Ona je izjavila da je u nekoliko banaka u Velikoj Britaniji deponovala više od 12.000 funti.

Tu je i Adrian Zali, direktor kosovskog penzionog štednog osiguranja. On je obrascima naveoo da u "Chase Bank" u Americi ima 16.074, bez navođenja da li se radi o evru ili dolarima. Takođe, Veršim Hatipi, zamenik direktora Kosovske penzione štednje, izjavio je da u "Natwest-u" u Velikoj Britaniji ima 1.300,00 evra i 11.700 evro hartija od vrednosti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.