Kad Dačić čestita Novu: Sačuvali smo naš suverenitet, KiM i naš narod tamo

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić čestitao je novu 2024. godinu svim građanima Srbije sa porukom da je Srbija na Kosovu „sačuvala suverenitet, kao i srpski narod“. 

„Na izmaku smo godine u kojoj se Srbija suočila sa mnogim izazovima, možda najvećim u poslednjih nekoliko decenija. Naša zemlja je još jednom bila na ispitu, da li je dovoljno jaka, stabilna i složna da opstane u jakom vrtlogu koji je zahvatio ceo svet“, priznaje Dačić deo problema pred kojima se Srbija našla.

Podsetivši na to da se svet sa sve razvijenim zemljama sveta našao u tragičnim sukobima, žrtvama i razaranjima, energetskoj krizi, tvrdi da je Srbija „odolela tim burnim i teškim izazovima, sačuvala svoju stabilnost, mir i nastavila snažno da napreduje“.

Uprkos nikad većim pritiscima sačuvali smo naš suverenitet, naše Кosovo i Metohiju i naš narod koji na njemu živi

Prvi čovek srpske diplomatije piše da će „sačuvati“ sve najvažnije državne i nacionalne interese.

Što se njega tiče, volja aktuelne srpske vlasti je da je Srbija na „prvom mestu“ i to nepokolebljiva.

„I ne samo volju, već i ogromno poverenje vas koji ste još jednom čvrsto potvrdili da želite stabilnu, jaku i prosperitetnu Srbiju“, navodi ovaj veteran srpske politike.

Za to vreme, sa Kosova – sa severa ili o severu, motivacione poruke o „zaštiti državnog integriteta Republike na čitavoj njenoj teritoriji“, imaju i prvaci u Prištini.

Takve se novogodišnje poruke saopštavaju preko plovidbe Gazivodama – sa polazne tačke zaplenjene vile Milana Radoičića koja je posle Banjske data kosovskoj policiji na upravljanje, preko posete Aljbina Kurtija porodicama policajaca ubijenim na Severu, uz pratnju svojih ključnih ministara, potom posete gradonačelniku Leposavića Ljuljzimu Hetemiju, posebnog obilaska direktora policije specijalnih jedinica na Jarinju i Bistričkom punktu, kao i jedinica koje čuvaju Hetemija u zgradi opštine, u kojoj živi već 9. mesec; posete kosovske predsednice policiji, i dočeku Nove Godine Aljbina Kurtija u kasarni „Adem Jašari“ (nekadašnja predratna kasarna „Maršal Tito“, gde je bila stacionirana 15. oklopna brigada JNA, kasnije preimenovana u kasarnu „Kosovski junaci“ vojske SRJ).Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.