Kabašić: Sud na Severu od ponedeljka, o žalbama Odeljenje apelacije u Mitrovici a ne sud u Prištini

Sud u Severnoj Mitrovici u okviru kosovskog pravosudnog sistema počinje sa radom u ponedeljak, u osam časova. Istog dana sa radom počeće sudije u zgradi suda u objektu nekadašnje Jugobanke u Južnoj Mitrovici, kao i sudske jedinice u Leposaviću i Zubinom Potoku. Na Severu će se nalaziti i Odeljenje apelacionog suda Kosova, na čijem je čelu sudija Milan Bigović. O prvostepenim presudama neće odlučivati sud u Prištini, već mešoviti paneli mitrovičkog odeljenja. Za sudove kosovskog pravosudnog sistema biće validne sve presude srpskih sudova do 16. septembra 2017. godine, osim kada je ta odluka donesena bez prisustva jedne od strana, ili kada jedna od strana osporava pravni suverenitet suda koji je doneo odluku. U tim slučajevima odlučivaće poseban panel – ovo za KoSSev kaže novoimenovani predsednik Osnovnog suda u Mitrovici, Nikola Kabašić. Ovaj sudija nekada je u srpskom pravosudnom sistemu vršio funkciju predsednika Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici. Na mesto predsednika osnovnog suda u kosovskom pravosuđu imenovan je 31. oktobra, nakon što je 53 sudija i tužilaca integrisano u pravosudni sistem Kosova. Iako se do sada ove sudije i tužioci nisu u javnosti oglašavale, Kabašić je u kratkom telefonskom intervjuu za naš portal preneo ključne informacije o početku rada sudova na Severu. On veruje da će od ponedeljka građani imati veću pravnu i imovinsku sigurnost. Potrudiću se da više ne bude arbitrarnih odluka bez prisustva stranaka, kaže. Kosovsko osnovno tužilaštvo počelo je sa radom u Severnoj Mitrovici u ponedeljak. Devet je srpskih integrisanih tužilaca, potvrđeno je za KoSSev iz Tužilačkog saveta Kosova. 

Kada sud i sudske jedinice počinju sa radom na Severu?

Sudovi i sudske jedinice na Severu, u Leposaviću i Zubinom Potoku u ponedeljak od osam sati počinju da rade.

Da li to znači da će od ponedeljka građani u zgradi suda u Severnoj Mitrovici moći da dostave, na primer, podnesak?

Tako je. Podnesak, tužbu, žalbu, šta god da građani budu imali. Dodao bih i to da što se nas na Severu tiče, ulazimo u jedan novi sistem. Trebaće i nama vremena da se adaptiramo, a trebaće, pretpostavljam, kolegama i dodatna obuka, treninzi. Međutim, ono što takođe znam je da je većina tih kosovskih zakona rađeno po ugledu na zakone stare Jugoslavije koje smo i mi primenjivali do sada, ili su rađeni prema zakonima Evropske unije, poput zakona o krivičnom postupku, parničnom postupku – i oni su usaglašeni sa međunarodnim pravnim standardima. Ti zakoni su, sa druge strane, slični onima u srpskom pravosudnom sistemu.

Tužilaštvo na Severu počelo sa radom u ponedeljak 

Kosovsko osnovno tužilaštvo počelo je sa radom u Severnoj Mitrovici u ponedeljak, 30. oktobra, potvrđeno je u međuvremenu za KoSSev iz Tužilačkog saveta Kosova. Devet je srpskih integrisanih tužilaca koji rade u ovom tužilaštvu i oni odmah počinju sa radom na slučajevima, navode takođe. 

Zgrada tužilaštva nalazi se u višenacionalnom delu grada – Bošnjačkoj mahali. Radi se o višespratnom objektu, u najprometnijoj ulici ove mahale, u kojoj se nalazi najveći broj prodavnica i butika. 

Zgrada tužilaštva u Bošnjačkoj mahali/Kallxo

 Od danas do nedelje prebacivanje materijala iz Vučitrna 

Da bi sud i sudske jedinice na Severu trebalo da počnu sa radom u ponedeljak, potvrdio je i direktor sekretarijata Sudskog saveta Kosova, Škeljzen Maljići. 

"Juče je održan sastanak svih sudija – albanskih i srpskih, predsedavajućeg Sudskog saveta (Kosova, prim. red.). Sastali smo se, razgovarali o operativnom radu suda i sastanak je bio veoma dobar. Planiramo sve da prebacimo iz Vučitrna od danas do nedelje, i u ponedeljak počinju sa radom. Predsednik suda je imenovan od strane Sudskog saveta i sada imamo nekoga ko će sve to i koordinisati. Isto je i sa zgradom suda u Južnoj Mitrovici, iako se radi o dve različite zgrade, to smatramo jednim sudom," rekao je. 

Na pitanje da li će u ponedeljak početi sa radom i sudske jedinice u Leposaviću i Zubinom Potoku, Maljići je odgovorio: 

"Sve je pripremljeno, sada je na predsedniku suda da koordiniše njima. Nadam se da će početi istog dana u ponedeljak, ali to zavisi od predsednika suda. Za ove jedinice, molim vas kontaktirajte gospodina Kabašića."

Kakav će biti raspored sudija, odnosno odnos srpskih i albanskih sudija?

Raspored sudija biće prema sporazumu. Na Severu će biti 9 prema 8, u korist srpskih sudija, gde će se suditi za opšti kriminalitet i teška krivična dela. U odeljenju apelacije biće 5:2 za Srbe, a u Južnoj Mitrovici 14:11 u korist Albanaca. Biće po troje sudija u Leposaviću, baviće se svim materijama. Nedostaje nam dvoje sudija na jugu, ali očekujem da ćemo u narednim mesecima popuniti ta mesta eventualnim transferom sudija koji su imenovani u mestima poput Lipljana, Uroševca. Imamo četvoro sudija u Prištini, takođe. Ukoliko ne budu imali veliki broj predmeta, a i dalje postoji potreba da popunimo mesta na Severu, sudije će, pretpostavljam, tražiti premeštaj. Dodao bih i to da ću se čvrsto držati sporazuma – trudiću se da etnički balans koji je uspostavljen u sporazumu ni na koji način ne bude poremećen.

Apelaciono odeljenje takođe će biti na Severu. Gde će se ono nalaziti tačno? Ko je na čelu tog odeljenja?

U aneksu zgrade suda u Severnoj Mitrovici. Radi se o posebnoj zgradi. Rukovodilac Odeljenja apelacije je Milan Bigović. Dakle, naše žalbe sa Severa neće ići u Prištinu. Sve što mi odlučimo u prvom stepenu, po žalbi će se odlučivati ovde u Severnoj Mitrovici. Odlučivaće mešoviti paneli u kojima će većinski biti Srbi.

Kada su u pitanju odluke srpskih sudova i njihova validnost u okviru kosovskog pravosudnog sistema – da li će biti validne one koje su donesene u periodu od  jula 2013. do septembra 2017., kako su to ranije javili kosovski mediji, odnosno koje su to odluke i presude koje će biti validne?

Ne. To nije ograničeno. Validne su sve odluke srpskih sudova koji su postupali do 16. septembra 2017. Podsetiću da je prvobitno integracija sudstva trebalo da bude završena formiranjem Zajednice srpskih opština, kako se sa tim kasni, period validnosti je produžavan više puta, ali, prema poslednjem sporazumu, od 31. avgusta 2017. – to je 16. septembar. To je poslednji dan do kojeg će se smatrati punovažnim i validnim na Kosovu. Što se mene kao predsednika suda tiče, te sudske odluke biće sprovedene u delo kao da su donesene od strane kosovskih sudova. Imaće istu pravnu snagu i one su primenljive na Kosovu. Ponavljam, tako je prema sporazumu koji bi trebalo da poštuju svi, ne samo sudovi, nego i drugi organi na Kosovu.

Da li, ipak, postoje izuzeci kada su ove odluke u pitanju?  

Postoje ograničenja ukoliko jedna od stranaka u postupku na koju se odnosi ta sudska odluka osporava tu odluku, a to čini iz dva razloga – ukoliko je ta odluka donesena bez njenog prisustva, dakle, suđenje je vođeno u odsustvu, i eventualno, ukoliko stranka osporava nadležnost, odnosno pravni suverenitet tog sud koji je doneo odluku. U tim slučajevima će se formirati poseban panel. Još uvek ne znam kako i na koji način. Ali, ukoliko je za stranke u postupku ta presuda, odnosno odluka nesporna – ona će biti validna i primenjiva na Kosovu.

U ponedeljak je zvanično prvi radni dan. Kakav je vaš komentar?

Biće teško i složeno, ali hajde da probamo da uradimo nešto da naš narod ima veću pravnu sigurnost. Ono što mogu da obećam kao predsednik suda je da ću se potruditi da nema više arbitrarnih odluka bez prisustva stranaka i neće se donositi odluke koje će uticati na slobodu, ili na pravo imovine bilo kog građanina bez njegovog prisustva. Nadamo se da će naši građani imati veću pravnu i imovinsku sigurnost i verujem da će građani, koji žele miran život – osetiti efekte toga.  

Hvala što ste govorili za KoSSev. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.