K.Polje: Tri vaspitačice na saslušanju u policiji zbog prijave za nasilje nad trogodišnjakom

FOTO: Kallxo

U javnom vrtiću “Gëzimi Ynë” u Kosovu Polju policija je danas započela da vrši uviđaj, a zbog prijave da je nekoliko vaspitačica navodno fizički maltretiralo trogodišnjeg dečaka. Uz policiju su i službenici Centra za socijalni rad, a u ovu prosvetnu ustanovu došli su i službenici Ministarstva prosvete.

Kosovska policija jutros je potvrdila da, u saradnji sa Tužilaštvom, vodi slučaj u vezi sa prijavom odnosno snimcima iz pomenutog vrtića.

Prištinski mediji prethodno su prenosili objavu sa društvene mreže člana porodice ovog dečaka, koji je, uz slike zadobijenih povreda trogodišnjeg deteta, objavio i video snimak iz vrtića.

Na ovom se snimku, koji je u međuvremenu i obrisan, moglo videti kako tri vaspitačice naizmenično pokušavaju da prisile dečaka na nešto što on, kako se može proceniti na snimku – ne želi, odvodeći ga nekoliko puta u prostorije iza zatvorenih vrata i vraćajući ga nazad ponovo u sobu u kojoj se nalaze ostala deca.

Kosovska ministarka prosvete Arberie Nagavci osudila je i upozorila na mere, kako protiv umešanih vaspitača, tako i protiv ove ustanove.

„Duboko sam zabrinuta zbog objavljenih snimaka. Najoštrije osuđujem nasilje nad maloletnikom u ovoj predškolskoj ustanovi. Očekujem da onaj ko je izvršio nasilje, dobije zasluženu kaznu“, kazala je ona, prenosi Koha.

Kako je dodala, ono što je najviše uznemirilo kada je pogledala objavljeni snimak, jeste to što se na njemu ne vidi samo jedna osoba već više prosvetnih radnika.

„To povećava sumnju da nije reč o izolovanoj pojavi“, poručio je Nagavci.

Prosvetne radnice, kako prenosi Koha, su već na saslušanju u policiji, a Direktor direkcije za obrazovanje u ovoj opštini poručio je da će ova insitucija biti uz nadležne organe i da će prosvetne radnike koji su učestvovali u ovom slučaju – suspendovati.

„Nisam stručnjak da ovo opišem kao nasilje, ali mi ćemo poštovati zakon. Kao Direkcija mi ćemo preduzeti sve mere. Stojimo iza nadležnih organa. Još uvek nismo suspendovali ove prosvetne radnike, ali će oni biti suspendovani“, kazao je Fatljum Beriša.

Otkrio je i da je policija iz vrtića već uzela kameru.

Porodica trogodišnjeg dečaka u međuvremenu je angažovala i advokata, Nasufa Hasanija, koji nema sumnju da se radi o krivičnom delu.

Zastupnik porodice kaže i da je dečak doživeo traumu, otkrivši i da je on i ranije navodno bio „izolovan od druge dece u ovom vrtiću“.

„Dete kaže da je bilo i izolovano od druge dece zbog hiperaktivnosti, ali nije bio potreban taj način“, kazao je medijima advokat, prenosi Koha.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.