Rusija: U Ukrajini poginulo 69 boraca sa Kosova; Kosovska vlada ponovo demantuje

Ukrajina Kosovo
FOTO: Albin Kurti/Tviter

Rusko ministarstvo odbrane izašlo je sa novim podacima o navodnom broju stranaca koji se bore u Ukrajini, prenosi Ria Novosti. I dok iz kosovske vlade još jednom demantuju da se u ovoj zemlji bore građani sa Kosova, prema navodima Rusije, sada ih je u Ukrajini ostalo svega 25, nakon što je „eliminisano“ 69, a zemlju napustile 62 osobe.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je 17. juna spisak o, kako su naveli, broju „stranih plaćenika“ koji se bore u Ukrajini. Tabela se sastoji od navodnih brojeva stranih boraca klasiranih po nacionalnosti, dolasku u Ukrajinu, onih koji su preminuli, napustili zemlju ili i dalje tamo ostali.

Danas je ovo ministarstvo, kako prenosi Ria Novosti, objavilo novi spisak navodeći da je u protekle tri nedelje broj „stranih plaćenika“ smanjen sa 3.221 na 2.741.

Lista ukazuje na to da su ruske snage navodno ubile još 391 stranog vojnika, da je došao 151 novi vojnik, a Ukrajinu napustilo 240.

Na listi se nalaze 34 evropske zemlje, među kojima i mnoge u regionu, ali ne i Srbija.

Strani borci, Ukrajina RUsko ministarstvo odbrane
FOTO: Ria Novost/Telegram

Ria Novosti navodi da je najviše ubijenih navodno iz Poljske – 166, pa Gruzije – 50, Britanije – 23, Rumunije – 21 i Kanade – 15.

Prema ažuriranoj listi, broj građana koji je navodno sa Kosova otišao u Ukrajinu od 24. februara, kako bi učestvovao u ratu je ostao isti – 156.

Međutim, prema istim podacima, sada je u Ukrajini deset osoba manje, nego što ih je bilo prema podacima od 17. juna.

Tada je iz ruskog ministarstva saopšteno da je navodno ubijen 61 građanin Kosova, da je šezdeset napustilo Ukrajinu, a 35 ostalo. Međutim, prema novim podacima, navodno je „eliminisano“ 69 osoba, 62 su napustile zemlju, a ostalo je 25.

Ukupni podaci ruskog ministarstva ukazuju na to da je od početka ratnog sukoba u Ukrajinu navodno otišlo 7.107 stranaca kako bi učestvovali u ratu, odnosno 151 više u odnosu na podatke od 17. juna.

Sa druge strane, isti podaci ukazuju na to da je u ovoj zemlji ostao 2.741 vojnik iz stranih država, odnosno 480 manje u odnosnu na prethodne informacije.

Kosovska vlada je i danas demantavala navode iz Rusije.

Na upit KoSSev portalaportparol kosovske vlade, Perparim Krueziu (Përparim Kryeziu), izjavio je danas da se u Ukrajini ne bori nijedan građanin Kosova.

„Takve neosnovane tvrdnje smo već opovrgli. Sada je očigledno da je sve ovo deo nedavno pojačane ruske propagande protiv naše demokratske republike u pokušaju da se opravda neopravdani čin agresije na narod Ukrajine“, ponovio je Krueziu.

Ujedno je naveo da je Kosovo bilo među prvima na Zapadnom Balkanu „koji su se svim srcem pridružili zapadnim demokratijama i miroljubivim nacijama protiv ničim izazvane agresije Rusije na Ukrajinu“.

„Pridružili smo se EU, SAD i Velikoj Britaniji u uvođenju sankcija Rusiji i solidarisali smo se sa Ukrajinom tako što smo ugostili 20 novinara putem programa Novinari u boravku koji je sponzorisala naša vlada – od kojih su šestoro već stanovnici Prištine – i obećali da ćemo prihvatiti do 5.000 ukrajinskih izbeglica“, naveo je Krueziu u odgovoru za KoSSev.

Podsetimo, prethodno je, ubrzo nakon objavljiva prvog spiska ruskog ministarstva odbrane hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova, saopštilo za agenciju Hina da nije upoznato sa informacija o broju otišlih, odnosno ubijenih „plaćenika“ iz ove zemlje.

Rusija je i ranije, u februaru, odnosno ubrzo nakon što je započeta invazija, tvrdila da građani sa Kosova i drugi u regionu ratuju u Ukrajini.

Tada je ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, rekao da su „militanti sa Kosova, Albanije i BiH regrutovani kako bi ‘izbacili Rusiju iz balansa’, što uključuje i njihovo slanje u Donbas“.

Bosna i Hercegovina je odmah zatim demantovala ove navode, kao i Priština, koja je i tada optuživala Rusiju da širi dezinformacije.

Pročitajte još:

Krueziu: Pojačana ruska propaganda prema Prištini, nema boraca sa Kosova u Ukrajini

Priština: Ruski spisak „stranih plaćenika u Ukrajini“ izmišljotinaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.