Ugovori za stalno za 206 radnika KBC KM, Elek čestitao, Milović: Imajte na umu ko vam je sve ovo pružio

Ukupno 206 aneks ugovora na neodređeno, radnicima koji su u sklopu Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici bili angažovani za vreme pandemije kovid-19, danas je svečano dodeljeno u Mitrovačkom dvoru. U pitanju su ugovori za lekare, medicinske tehničare različitih profila i nemedicinsko osoblje.

U stalnom radnom odnosu sada je još dodatnih 36 lekara, pet stomatologa, 116 medicinskih tehničara (ginekoloških, laboratorijskih, farmaceutskih, fizioterapeutskih, stomatoloških i zubnih) i 40 nemedicinskih radnika (vozača, portira, servirki, spremačica i administrativnih radnika).

Većina njih bila je prisutna na ceremoniji dodele u Mitrovačkom dvoru, uz načelnike odeljenja na kojima su angažovani i njihove glavne sestre.

Svima koji su danas lično primili aneks ugovor o stalnom radnom odnosu, vršilac dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove, a od skoro i predsednik stranke Srpska lista, Zlatan Elek – poželeo im je uspeh u daljem radu. On im je ugovore i uručio.

Najpre je napravio osvrt na ono kroz šta su oni prošli tokom pomenute kovid pandemije u želji da naglasi njihov značaj.

„Nesebičnim zalaganjem svih vas, upornim radom i požrtvovanjem, rizikujući često i vaše živote, izašli smo iz borbe sa nevidljivim neprijateljem kao pobednici“, naglasio je najpre dr Elek.

Prema podacima koje je danas izneo, u ovoj je zdravstvenoj ustanovi za vreme kovid infekcije stacionarno lečeno 4,499 pacijenata, a njih 41,145 je u istom periodu pregledano.

Kada je reč o Domovima zdravlja u Mitrovici, Leposaviću i Zubinom Potoku, tamo su, precizirao je, obavljeni pregledi nad 37,760 pacijenata.

Preko 350,000 je urađeno rendgen snimaka, a čak 492 skenera.

Posebno je istakao to, da je među ovim ciframa bilo i obolelih samih medicinskih radnika i nemedicinskog osoblja, njih više od 650.

„Svi oni radili su sa našim pacijentima“, naglasio je.

Spomenuo je i to da je 142 njih, raspoređenih u 10 grupa – odlazilo tokom epidemije na ispomoć u tada tek otvorenu Kovid bolnicu u Batajnici.

Konstatovao je i to da je među obolelim radnicima ovog KBC-a od infekcije kovid-19 bilo i onih koji nisu uspeli da se izleče, te da je sada pravo vreme da se i oni spomenu:

„Život su izgubili dr Mirjana Vukadinović, medicinske sestre Gordana Jovanović i Slavujka Bratić, kao i Dragan Kadić – radnik obezbeđenja“.

„17. decembra budimo onakvi kakvi smo bili za vreme kovida“

Sumirajući sve ove podatke, naglasio je da im je najveću pomoć u celoj borbi sa pandemijom pružila država Srbija i njen predsednik.

„Kao i tada tako i danas, najveću pomoć imali smo od predsednika države gospodina Aleksandra Vučića, Vlade Srbije i Kancelarije za KiM. Na samom početku pandemije, 2020. godine, nama su Vlada Srbije i predsednik omogućili zapošljavanje 165 radnika – 45 lekara i 120 sestara“, precizirao je.

Ubeđen je da tada nije bilo ovog prijema, KBC ne bi ni mogao da se izbori sa izazovom kao što je pandemija kovid-19.

FOTO: KoSSev

Kaže da je srpski predsednik i tada obećao, da će svi oni – biti primljeni i ostati u radnom odnosu na neodređeno vreme. Ali, dodao je, nije jedino obećano i ispunjeno.

„Od 2020. do danas u KBC-u Kosovska Mitrovica u stalni radni odnos primljeno je 414 radnika. KBC je dobio najsavremene dijagnostičke uređaje i aparate, uključujući i angio salu. Obećana je rekonstrukcija KBC u iznosu od 15 miliona evra i ona se sprovodi. U budućnosti ćemo imati jedan od najsavremenih KBC-a u Srbiji“.

Uz konstataciju da su Srbi – narod sklon zaboravljanju, on ih je podsetio i na povećavanje plata u sektoru zdravstva.

„Uvećavana nam je plata od tada do sada preko 10 puta. To nikako ne smemo zaboraviti“, naglasio je.

Sve je to urađeno, istakao je, zahvaljujući državi Srbiji i njenom rukovodstvu koja: „Itakako misli na nas“.

Sva ta davanja, kaže Elek, garant su opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu.

Podsetio je i na to da je u toku konkurs za još 50 novih radnika, lekara i medicinskih sestara – za sve zdravstvene institucije na Kosovu, a posebno ga je obradovala jučerašnja Vučićeva izjava da „on nama daje još 50 radnih mesta u KBC“.

Govoreći iz svog 30-godišnjeg iskustva, kaže da njegovo pamćenje ne seže da je većeg zapošljavanja bilo, a sve što je izlistao su, kako kaže, činjenice zbog kojih 17. decembra „Srbija ne sme da stane“:

„Već treba da nastavi istim putem, jer je samo jaka Srbija garant našeg opstanka i ostanka na ovim prostorima“.

Naglasio je da se nada i veruje, da će i 17. decembra, kada se u Srbiji održavaju parlamentarni i lokalni izbori, ovi radnici biti ono što su bili za vreme kovid infekcije.

„Iskreno se nadam i verujem da ćemo i 17. decembra biti ono što smo bili i za vreme kovid pandemije i da nećemo dozvoliti da Srbija stane“, poručio je Elek.

Kampanja za ove izbore uveliko je u toku.

Milović radnicima: Imajte na umu ko vam je sve ovo pružio

Novim se radnicima KBC-a, potom obratio i zamenik direktora, potpredsednik Srpske liste, Dragiša Milović.

Lep trenutak, kako je opisao današnju ceremoniju dodele aneks ugovora, stigao nakon godine raznih ataka na srpski narod.

FOTO: KoSSev

Čestitao je svima koji su danas dobili rešenja i to za rad u, kako je kazao, najznačajnijoj ustanovi na KiM, koja će tek biti unapređena i u kojoj imaju i od koga da uče.

Poručio im je, kao savet za dalji rad, da moraju imati na umu to da im pacijent i njegovo zdravlje, kao i zdravlje celukupnog stanovništa – trebaju biti na prvog mestu.

Za sve dobitnike aneks ugovora imao je, kako je kazao, i još jednu važnu poruku – da ne zaborave ko im je sve pružio. Ni on ne pamti brojniji prijem u ovu zdravstvenu ustanovu.

„Vama jedna izuzetno važna poruka, uvek morate imati na umu ko vam je sve ovo pružio. Moram da napomenem, da je bilo i ranije, i menjali su se i predsednici i Vlade i ministri, ali nkada, evo ponoviću po deseti put – nikad se nije ovako mislilo o KBC Kosovska Mitrovica i Srbima koji žive ovde kao danas“. 

Slične je poruke za njih imao i Ivan Zaporožac, sadašnji predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica i od skoro novi potpredsednik Srpske liste.

Na svečanoj ceremoniji dodele ovih ugovora, prisustvovalo je i staro rukovodstvo Srpske liste, kao i ostali članovi novog.

Među prisutnima, uočili smo i Milana Milosavljevića, jednog od potpisnika danas predate inicijative za smenu gradonačelnika opštine Severna Mitrovica.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.