Još jedna muzička nedelja na Ibru – zacvrkutali najmlađi!

Specijalno za KoSSev piše: Slađana Nekić, majka pobednice Isidore Nekić

Još jedna muzička nedelja na Severu Kosova. Ova je posebna – šarenija, razigranija, vedrija, obeležena raspevanim cvrkutima 'našeg najvrednijeg' – naše dece.

Posle višegodišnje pauze, sinoć je u Zvečanu održan dečiji muzički festival muzičkih škola iz srpskih sredina na Kosovu i Metohiji – “Cvrkuti sa Ibra”. Generalni sponzor festivala je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica, a glavni organizator je Ustanova za sport, omladinu i specijalizovane usluge – odsek za amaterizam u Kosovskoj Mitrovici.

Ove godine, zasijale su Teodora Simić, sa pesmom “Ljubav” u  mini konkurenciji i Isidora Nekić, koja je uz pobedu u tini kategoriji, ujedno odnela i veliku većinu glasova publike, što je pesmi nastavnika muzičke škole “Miodrag Vasiljević” iz Kosovske Mitrovice i poznatog hitmejkera, Dušana Popovića – “Potraži me”, donelo titulu apsolutnog pobednika ovog jedinog i omiljenog dečjeg festivala u srpskim sredinama na KiM-u.  

Cvrkuti sa Ibra su jedan od retkih festivala uopšte, ako ne i jedini dečiji festival u Srbiji, koji u potpunosti karakteriše živi nastup – pevanje i sviranje bez matrice. Dvadeset dve kompozicije, u izvođenju dece sa prostora čitavog Kosova i Metohije, pratili su hor i orkestar pod vođstvom severnokosovske ikone muzičkog stvaranja i pedagoga – Petra Rakića, koji je i ‘najodgovorniji’ što je ovaj festival, posle više godina pauze, ponovo organizovan.

“Činjenica da je ovo živi nastup, da je konkurencija jaka, pobedu čini još slađom,” kaže pobednica, Isidora Nekić. Ona dodaje da se pobedi nadala, ali da je nije očekivala, kao i da je njenoj sreći doprinela nagrada publike, koja je znala da prepozna kvalitet i uloženi trud, kako njen, tako i kompletnog autora pesme – Dušana Popovića. Isidora je upravo završila osmi razred osnovne škole "Sveti Sava" u Kosovskoj Mitrovici, kao i osnovnu muzičku školu "Miodrag Vasiljević"  u istom gradu, a od septembra kreće u dve srednje škole. Svoje muzičko obrazovanje nastaviće na odseku za violinu. 

Druga pobednica, Teodora Simić, u izjavi medijima je kazala da je izuzetno srećna i da veliku zahvalnost duguje autoru kompozicije “Ljubav” – Nikoli Dobrosavljeviću. I Teodora je đak muzičke škole "Miodrag Vasiljević", a upravo je završila i četvrti razred osnovne škole "Sveti Sava".

Cvrkuti sa Ibra su jedini dečji festival u srpskim sredninama na Kosovu i Metohiji i to u vreme kada su dečji festivali, u odnosu na slavna prošla vremena, gotovo zamrli širom Srbije, posebno oni na kojima se neguju nastupi uživo. U vreme kada vladaju drugačije vrednosti i drugačiji muzički pravci, pravi je uspeh okupiti na istom mestu više od 120 disciplinovanih i muzički obrazovanih mališana-izvođača, a sve u cilju promocije kvalitetne zabavne muzike, uz široku podršku njihovih porodica i prijatelja.

Upravo se od ove deca očekuje da nastave jaku tradiciju Kosovske Mitrovice u negovanju kvalitetne pop, džez i bluz muzike, baš onako kako to čini devojka koja gradi svoju muzičku karijeru u Srbiji i na najlepši mogući način predstavlja svoj grad, ujedno i nekadašnja vešegodišnja pobednica upravo ovog festivala – Nevena Božović, koja je bila gost iznenađenja ovogodišnjih Cvrkuta. 

Nevena je svoje prve muzičke korake napravila upravo na ovom festivalu, a to je sa ponosom istakla i ovog puta, dok je strpljivo pozirala za fotografisanje sa najvernijim najmlađim fanovima. 

"Srećna sam što sam ponovo na pozornici na kojoj sam započela svoju muzičku karijeru", rekla je Nevena okružena svojim najmlađim obožavateljima. Tokom festivala prikazan je kratki film – retrospektiva svih njenih dosadašnjih nastupa na Cvrkutima sa Ibra. 

Nadamo se da će i ovogodišnje pobednice, Isidora i Teodora, krenuti stopama Nevene Božović.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.