Avganistancima u Bondstilu može biti zabranjen ulazak u SAD zbog sumnje da su povezani sa terorizmom

avganistanci bondstil
FOTO: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Postoji rizik da će Avganistancima koji su smešteni u vojnoj bazi na Kosovu biti zabranjen ulazak u Sjedinjene Države zbog sumnje da su povezani sa talibanima i drugim terorističkim grupama, rekli su američki zvaničnici, prenosi The Wall Street Journal.

Manje od deset Avganistanaca nije se kvalifikovalo za ulazak, pošto su službenici za bezbednost otkrili diskvalifikovane podatke o njima tokom produženog procesa provere, kaže osoba upoznata sa slučajem. Prema zvaničnicima administracije, u kampu Bondstil na Kosovu se još uvek istražuje oko 90 ljudi.

Avganistanci koji se nalaze u kampu na Kosovu prijavili su da su u teškim uslovima porodice sa decom provele nekoliko meseci u zajedničkim šatorima, sa malo podataka o razlozima kašnjenja putovanja, kaže Simina (Kuriši) Kuorishi, koja vodi neprofitnu organizaciju koja pomaže ženama iz Avganistana. Njena sestra je nekoliko meseci bila u kampu sa suprugom, koji je ugovarač američke vojske, i troje male dece.

Američko obaveštajno, kontraobaveštajno i odbrambeno osoblje sprovodi opsežnu proveru pojedinaca u Bondstilu kako bi utvrdili da li ima onih kojima bi moglo da bude dozvoljeno da nastave put u SAD, kao što su neki već učinili.

Među Avganistancima koji su na Kosovu je bivši šef avganistanske obaveštajne agencije, avganistanski general sa tri zvezdice i bivši portparol Saveta za nacionalnu bezbednost, prenosi Gazeta Ekspres.

Džuli Sirs (Julie Sirrs), advokat koji pomaže bivšem šefu avganistanske obaveštajne agencije, koji je sa porodicom smešten na Kosovu, rekla je da bi administracija trebalo da obezbedi više resursa za ubrzanje razmatranja slučajeva. Gospođa Sirs se sastala sa šefom obaveštajne službe kada je radila na obaveštajnim pitanjima u Avganistanu i ne zna zašto se i dalje tamo nalazi.

„Bio je jedan od naših glavnih saveznika. On nam je izuzetno pomogao tokom tog prvog perioda, kada smo ušli u Avganistan“, rekla je ona.

Pojedinci koji su sada u Bondstilu tehnički su slobodni da napuste ili se povuku iz procesa ulaska u SAD, ali mora postojati druga država koja će da pristane da ih primi, rekli su američki zvaničnici. Najmanje jedna osoba je ovo uspešno izvršila.

Zvaničnici su rekli da u kampu Bondstil nije bilo poznatih terorista, ali su odbili da daju više informacija o tome ko se tamo nalazi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.