Na Kosovu i "vanzemaljci" podležu viznom režimu a mogu imati i Šengensku vizu!

"Vanzemaljci koji podležu viznom, ali koji imaju važeću Šengensku vizu za ulazak, mogu ući u Republiku Kosovo, i boravka za 15 dana bez vize," ovako glasi jedna rečenica na zvaničnoj Internet stranici kosovske agencije za strana ulaganja i podršku na Kosovu (KIES). U međuvremenu, ova rečenica koja se nalazila se u tekstu pod naslovom "Dolazak na Kosovu" je danas izmenjena, a nakon što su se na Fejbuku već počeli objavljivati negativni komentari u vezi sa ovako neprimerenom upotrebom srpskog jezika. Reč "vanzemaljaci" na početku rečenice zamenjena je sada rečju "stranac", dok je ostali deo teksta i dalje isti.

Printscreen fotografije sa pomenutom rečenicom mogao je da se vidi i na društevnim mrežama, a izazvao i bujicu negativnih komentara. KoSSev je, takođe, ranije danas uradio printscreen fotografije teksta. 

Ovo, međutim, nije jedinstven slučaj neprimerene upotrebe srpskog jezika na Kosovu i Metohiji, posebno od strane kosovskih institucija tokom proteklih 17 godina, koji je, po Ustavu Kosova, drugi zvanični jezik pored albanskog. Ovakva ili slična nepravilna upotreba srpskog jezika, ili potpuno odsustvo prevoda albanskih tekstova i zvaničnih informacija na srpski jezik, može se videti i na drugim zvaničnim Internet stranicama visokih kosovskih zvaničnika, ali i kosovskih institucija, o čemu je KoSSev više puta pisao

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.