Jevtić na sastanku sa poverenikom za jezike: Zakon o upotrebi jezika na Kosovu se ne poštuje

Zakon u upotrebi jezika na Kosovu se ne poštuje u potpunosti, zaključeno je na današnjem sastanku kosovskog ministra za zajednice i povratak Dalibora Jevtića i kosovskog poverenika za jezike Slaviše Mladenovića, saopštio je Jevtićev kabinet.

Postoji puno problema u upotrebi službenih jezika na Kosovu, ocenjeno je dalje na ovom sastanku.

Mladenović je upoznao Jevtića sa dokumentom „Strategija za zaštitu i promovisanje jezičkih prava 2016-2021“, koji, kako se navodi u ovom saopštenju, za cilj ima stvaranje institucionalnog mehanizma zaštite prava i punu primenu Zakona o upotrebi službenih jezika na Kosovu.

"Kancelarija poverenika za jezike koja je deo Kancelarije premijera Kosova je pokrenula inicijative i preduzela sve Zakonom predviđene korake kako bi se upotreba službenih jezika na Kosovu vršila u skladu sa Zakonom. Strategija koju smo izradili pomoći će da se stvori potreban mehanizam koji treba da obezbedi da se se ono što je sada loše i zbog čega se Zakon ne primenjuje – suštinski promeni," rekao je Mladenović.

Kosovskometohijski Srbi se susreću sa problemom nedostatka prevoda zvaničnih dokumenata i informacija na Kosovu sa albanskog i engleskog – na srpski jezik, odnosno problemom neadekvatnog i neprimerenog prevoda i upotrebe srpskog jezika. Primeri neprimerene upotrebe srpskog jezika na Kosovu i Metohiji, posebno od strane kosovskih institucija tokom proteklih 17 godina, koji je, po Ustavu Kosova, drugi zvanični jezik pored albanskog, brojni  su, o čemu je više novinara i novinarskih udruženja do sada izveštavalo. I KoSSev je više puta pisao o tome. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.