SO Severna Mitrovica: Usvojen umanjeni budžet za 2016.

Odbornici Skupštine opštine Severna Mitrovica usvojili su danas opštinski budžet za 2016. godinu u iznosu od 4.970.832 evra. Budžet je usvojen nakon pisanih garancija kosovskog ministarstva finansija da će popuniti "minus" do juna meseca, kada će kosovska vlada rebalansom da pokrije minus u budžetu koji nastane tokom cele godine. Odbornici SO Severna Mitrovica su, podsetimo, prvobitno usvojili budžet od preko 10 miliona evra, krajem septembra prošle godine, ali ministarstvo finansija u Prištini taj predlog nije prihvatilo, zahtevajući čak manji budžet od 2,736,782 evra – što je bio budžet Severne Mitrovice za 2015. Isti zahtev za smanjenje budžeta upućen je i ostalim opštinama na Severu KiM-a. Budžet za 2016. usvojila je danas i opština Zvečan i on iznosi 1.715.522 evra. 

"Dobili smo pisane garancije da će Ministarstvo finansija alocirati sredstva pre vremena i popuniti minus koji se bude javio u radu opštine, a već juna meseca, vlada će rebalansom da pokrije minus u budžetu koji nastane tokom cele godine," istakao je Rakić.

On je dodao da budžet predložen iz Prištine koji su odbornici danas usvojili "nije realan za jednu novoformiranu opštinu kao što je Severna Mitrovica", niti, kako je rekao, "adekvatan realnim potrebama građana".

"Ovo je nametnut budžet i kao i prošlogodišnji, politički budžet. Nadam se da će budžet za 2017. godinu biti onaj koji bude usvojila ova Skupština i da će se nastaviti sa takvom praksom," istakao je Rakić.

Rakić je, međutim, kazao da je skeptičan da će pisane garancije iz Prištine biti ispunjene, odnosno, da će manjak sredstava biti nadoknađen i dodao:

"Ostaje nam nada i vera da će ono što smo dobili kao pisanu garanciju biti ispoštovano od strane centralnih vlasti, od strane Ministarstva finansija jer su isti ovakav dopis dobile ambasade u Prištini koje su takođe garant ovog dopisa."

Budžet za 2016.godinu usvojen je sa 10 glasova "za", protiv" nije bilo, a njih pet je bilo uzdržano. Uzdržani su bili odbornici iz albanskih partija i samostalni odbornik Nedžad Ugljanin.

Današnjem nastavku 22. redovne sednice prisustvovalo je 16 od ukupno 19 poslanika.

Sastanku su pored predsednika opština Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, prisustvovali i ministar i zamenik ministra lokalne samouprave u kosovskoj vladi Ljubomir Marić i njegov zamenik Bajram Gecaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.