Jevtić: Krađe u srpskim selima zaustavljaju povratak, međunarodna zajednica i institucije da ulože više napora da pljačke prestanu

„Učestale krađe imovine u srpskim selima u poslednjih nekoliko meseci u potpunosti zaustavljaju povratak. Na taj način se vrši pritisak i na preostale Srbe da se isele iz sredina gde se ovakvi incidenti dešavaju“ – nakon poslednjih pljački u Babinom Mostu i Miloševu reaguje potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci, Dalibor Jevtić. Oštećene porodice sve ređe prijavljuju slučajeve policiji, jer su „izgubile nadu da će vinovnici biti privedeni pravdi i adekvatno kažnjeni,“ potvrđuje reči samih meštana.

„Međunarodnoj zajednici i svima onima čiji je posao uspostavljanje vladavine prava na Kosovu se obraćam sa zahtevom da ulože više napora da pljačke srpske imovine na Kosovu prestanu,“ naveo je Jevtić u saopštenju, dodajući:

„Zahtevam po ko zna koji put da se ostale institucije na Kosovu uključe u nešto što mora biti zajednički interes čitavog kosovskog društva, a to je da mir i stabilnost, kao i vladavina prava – budu stalno prisutni.“

Policija Kosova i pravosudni sistem su u obavezi da aktivnije i odlučnije rade na suzbijanju ovakvih i sličnih aktivnosti grupa, ili pojedinaca, podsetio je.

„Sem što unose nemir među Srbe, ovakvi i slični incidenti nanose ogromnu štetu i procesu povratka i opstanka nevećinskih naroda na Kosovu,“ istakao je ministar za povratak u Vladi Kosova.

Pozvao je policiju i pravosudne organe da odlučnije reaguju za „čvršće“ poverenje dva naroda i poverenje u institucije.

Pre dva dana u Miloševu su porodici Ađančić ukradeni koza i jare. Međutim, krađe stoke, ali i poljoprivrednih mašina su sve češće u ovom selu i u Babinom Mostu. U proteklom periodu desilo se više provala i krađa, kada je iz nekoliko domaćinstva ukradeno šest grla stoke, poljoprivredna mašina, akumulator, pumpa za vodu i drugo pokućstvo, što je i uznemirilo meštane ovog kraja, javila je juče RTK2. Meštani su takođe naveli da slučajeve krađe nisu prijavljivali policiji, jer počonioci prethodnih krađa nisu pronađeni. Krađe stoke zabeležene su i u novobrdskom kraju. Pročitajte još:

Krađe u Babinom Mostu i Miloševu: „Nismo prijavili policiji jer od toga nema ništa“

Zebince: Porodici Marković ukradene dve krave

Novo Brdo: Bikovi ukradeni pripadniku specijalne jedinice Kosovske policije

Bostane: Porodici Stošić ukradena stoka

Novo Brdo: Niz provalnih krađa 

Novo Brdo: Gradonačelniku ukradene krave, prevozniku akumulatori

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.