AFK: Kosovski piloti učestvovali na međunarodnom takmičenju u Vršcu

Pet pilota Aeronautičke federacije Kosova učestvovali su proteklog vikenda na PreWorld prvenstvu koje je održano u Vršcu, u centralnoj Srbiji. Učešće je potvrdio kosovski savez u saopštenju na svojoj Fejsbuk stranici, objavivši fotografije sa takmičenja, listu rangiranja i imena učesnika iz njihovog saveza. Prethodno ni rukometašice, ni karatisti sa Kosova nisu učestvovali na zakazanim takmičenjima u centralnoj Srbiji, za šta su optuživali zvanični Beograd.

Osim što su iz kosovskog saveza naveli da je takmičenje „bilo veoma dragoceno“ za sakupljanje poena koji utiču na učešće na svetskom prvenstvu, kao i na rangiranje na svetskoj rang listi gde je, navode, Kosovo trenutno na 14. mestu, naveli su:

„Sportisti su tokom puta i boravka naišli na gostoprimstvo i tretman kao i ostali sportisti iz drugih zemalja bez da se susretnu sa bilo kakvim provokacijama ili diskriminacijom.“

Dodaju i da su kao savez član međunarodnog saveza od septembra 2015.

Podsetimo, za razliku od kosovskih pilota, rukometaši i karatisti nisu uspeli da doputuju do mesta održavanja takmičenja u centralnoj Srbiji, odnosno da učestvuju na zakazanim takmičenjima.

Rukometni meč koji je trebalo da se igra između srpskih i kosovskih juniorki je prvo izmešten iz Kragujevca u Kovilovo, a potom je po odluci ministra unutrašnjih poslova Srbije, Nebojše Stefanovića, i otkazan.

Zbog ove odluke, Evropska rukometna federacija isključila je žensku juniorsku reprezentaciju Srbije iz daljeg takmičenja, novčano je kaznila i otvorila postupak protiv Saveza.

Karatisti sa Kosova su, potom, početkom maja pokušali da otputuju na takmičenje u Novom Sadu, ali se putovanje, u dva navrata, završilo na prelazu Merdare. Iz Beograda i Prištine stigle su različite informacije o tome šta se konkretno dogodilo, odnosno kada je i ko pokušao da uđe u centralnu Srbiju, te da li su karatisti imali obeležja Kosova ili ne.

Karate savez Kosova uložio je žalbu Evropskoj karate federaciji, navodeći da su prekršeni svi kodeksi sporta i fer pleja, te da će se, ukoliko slučaj ne bude rešen, žaliti i Međunarodnom olimpijskom komitetu.

Takođe, zabeležen je i slučaj krajem marta, kada Džudo savez Srbije nije dozvolio juniorskim reprezentativkama Anji Obradović i Marici Perišić da se takmiče protiv takmičarki sa Kosova, pozvavši istovremeno Vladu i Olimpijski komitet Srbije da pronađu model za postupanje u sličnim situacijama.


Pročitajte još:

Karate savez Kosova: Žalba EKF-u, najavljuju žalbu i MOK-u

Kosovska karate reprezentacija po drugi put vraćena sa Merdara, Pacoli traži isključenje Srbije iz sportskih saveza

Kosovski karatisti ne učestvuju na EP-u u NS-u: „Obeležja lažne države“, „južna pokrajina“, „sport u drugom planu“

Kosovski karatisti spremni za EP u Novom Sadu: Hoće li se ponoviti slučajevi „rukomet“ i „džudo“?

Džudo savez Srbije: Neće biti takmičenja sa nepriznatom državom Kosovo

Rukometna utakmica Kosova i Srbije otkazana odlukom Stefanovića

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.