UNS i DNKiM: Nastavlja se maltretiranje novinara na Kosovu i Metohiji

Marko Đurić jutros je na svojoj konferenciji za štampu saopštio javnosti da su tokom jučerašnjeg dana tročlanu ekipu RTS-a, zajedno sa petoro pravnika – "uniformisana lica" odvela i zadržala u Peći pet sati.  Oglasila su se novinarska udruženja. Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) najoštrije su osudili, kako su saopštili – nastavak maltretiranja novinara i medijskih radnika na Kosovu i Metohiji od strane Kosovske policije. "UNS i DNKiM ponovo zahtevaju da nadležni organi omoguće svim novinarima da bez ometanja i nasilja rade svoj posao" – poručuju.

Kako je UNS-u rekla novinarka Radio-televizije Srbije, Svetlana Vukmirović, ekipa RTS-a snimala je juče u Peći četvrtu epizodu emisije "Pravo na sutra" o uzurpiranoj imovini Srba, kada ih je, sa još petoro pravnika, privela Kosovska policija.

Ona je objasnila da je nepoznati Albanac prijavio policiji da je video kamere, nakon čega su članovi ekipe privedeni u policijsku stanicu.

"Tri člana ekipe, snimatelja Aleksandra Stipića, realizatora Biljanu Erdeljan i vozača Dalibora Milutinovića su pretresli, legitimisali i skoro pet sati saslušavali. Sa njima je privedeno i petoro advokata koji sa nama rade na emisiji. Incident sam prijavila Kancelariji za KiM koja je intervenisala. Pet sati je zaista previše i predstavlja nepotrebno zadržavanje novinara," rekla je Vukmirović za ova udruženja i dodala da nije privedena cela ekipa, jer su se ona, snimatelj Vladimir Jovanović, tonac Miroslav Radišić i još jedan advokat nalazili u drugom vozilu.

"UNS i DNKiM podsećaju da su se pre samo tri dana pripadnici specijalne policije Kosova ROSU nasilno ponašali prema srpskim novinarima koji su izveštavali o događajima u Kosovskoj Mitrovici," dodaje se u saopštenju ovih udruženja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.