Jevtić i Bratu o procesu povratka raseljenih

Jevtić i Bratu
Foto: Ministarstvo za zajednice i povratak

O budućim planovima Ministarstva za zajednice i povratak, nastavku saradnje na Skopskom procesu i povratku raseljenih, unapređenju života povratnika i nevećinskih zajednica kao i primeni dogovorenih strategija, razgovarali su danas kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i ambasador Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju na Kosovu (OEBS) Jan Bratu, saopštili su iz ovog ministarstva.

Na ovom sastanku bilo je reči o procesu povratka koji je u stagnaciji iz više razloga, od kojih su najveći uzurpirana imovina, bezbednosna i ekonomska situacija u povratničkim sredinama.

Stoga iz ovog ministarstva još jednom poručuju da će preduzeti konkretne korake na institucionalnom nivou kako bi došlo do pozitivnih promena.

”Veoma je važno da dođe do promene trenutne situacije. Za tako nešto nam je neophodna podrška OEBS-a, resornih ministarstva ali i ostalih institucija na Kosovu. Nisu dovoljne samo reči, već je jako bitno da se uspostave mehanizmi koji će institucije naterati da sprovode dogovoreno”, kazao je Jevtić.

Bratu i Jevtić su se i danas složili da je neophodno nastaviti saradnju u pogledu procesa povratka raseljenih, ali i da se u javnosti zvaničnici moraju uzdržati od upotrebe bilo kakve zapaljive retorike koja negativno utiče na sve one koji su se odlučili ili razmišljaju da se na Kosovo vrate, zaključuje se u saopštenju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.