Jesenji raspust samo za osnovce; Razmatra se mogućnost kombinovane nastave

učionica
FOTO: RTK2

U školski kalendar ponovo je uveden jesenji raspust koji će za osnovce trajati svega tri dana – od 11. do 13. novembra, dok će učenici srednjih škola odmarati samo 11. novembra kada je državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu, piše Danas.

Novim Kalendarom obrazovno-vaspitnog rada koji je donelo Ministarstvo prosvete, propisano je da se prvo polugodište završava 29. januara 2021.

Drugo polugodište počinje 17. februara, a završava se 4. juna za učenike osmog razreda, a 18. juna za đake od prvog do sedmog razreda.

Maturanti gimnazija sa školom završavaju 21. maja, đaci završnih razreda srednjih stručnih škola 28. maja, a svi ostali srednjoškolci u školu će ići do 18. juna.

I naredne školske godine zimski raspust je podeljen u dva dela. Prvi deo počinje 31. decembra, a završava se 8. januara, a drugi deo traje od 1. do 16. februara.

Osnovci će imati nešto duži prolećni raspust – od 30. aprila do 7. maja, dok za učenike srednjih škola on traje do 4. maja.

U školi se praznuju radno Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu 21. oktobra, Sveti Sava 27. januara, Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu 22. aprila, Dan pobede 9. maj i Vidovdan 28. Juna, kada je u osnovnim školama podela đačkih knjižica.

Sveti Sava i Vidovdan se praznuju radno, bez održavanja nastave, a ostali pomenuti praznici su nastavni dani, sem kad padaju u nedelju.

Učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne rade u danima sledećih verskih praznika: pravoslavci na prvi dan krsne slave; pripadnici islamske zajednice na prvi dan Ramazanskog bajrama i na prvi dan Kurbanskog bajrama, a pripadnici jevrejske zajednice na prvi dan Jom Kipura.

Neradni je i prvi dan Božića, a tokom uskršnjih praznika od Velikog petka, zaključno sa drugim danom Uskrsa.

Prvi put u kalendar je uneta odredba da će „izbor i raspored republičkih takmičenja učenika osnovnih škola, koji će se održati u periodu od 17. do 23. maja, biti određen Stručnim uputstvom o organizovanju takmičenja i smotri učenika osnovnih i srednjih škola za školsku 2020/2021. godinu.

Iako se zasad održavanje onlajn nastave predviđa kao mogućnost, u zavisnosti od razvoja situacije sa virusom korona, u školskom kalendaru je zadržana odredba da je moguće odstupanje do pet odsto u broju realizovanih nastavnih dana, u slučaju kada zbog ugroženosti bezbednosti i zdravlja učenika i zaposlenih nije moguće da škole ispune predviđeni godišnji fond časova.

Mala matura od 21. do 23. juna

Naredna generacija osmaka polagaće probni završni ispit 26. i 27. marta, a završni ispit biće 21, 22. i 23. juna. Prijemni ispiti za upis u specijalizovane srednje škole su predviđeni u periodu od 7. do 16. maja, a predaja dokumenata za upis u sportska odeljenja biće 15. i 17. maja.

Od septembra moguća i kombinovana nastava: Jedne nedelje online, druge odlazak u školu

Kako je za Blic najavio ministar prosvete, Mladen Šarčević, ukoliko u septembru virus bude prisutan, ali pandemija jenjava, nastava bi mogla biti kombinovana, što znači da bi đaci imali onlajn časove, ali i svake druge nedelje dolazili u školu.

„To praktično znači da bi đaci imali onlajn nastavu, ali i svaku drugu nedelju dolazili u školu, kako bi radili vežbe, dodatne konsultacije, odgovarali. Praktično provodili nastavnu nedelju na koju su inače navikli“, rekao je ministar prosvete za Blic.

On pojašnjava da bi uz poštovanje epidemioloških mera to praktično značilo da su jedne nedelje u školi, na primer, prvi i treći razred srednje škole, a narednih sedam dana drugi i četvrti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.