Jeremić: Vučićevu spoljnu politiku karakterišu prostakluk, neznanje i snishodljivost prema strancima


Spoljnu politiku u Srbiji karakterišu neznanje, snishodljivost prema stranim sagovornicima i prostakluk u ponašanju prema strancima, izjavio FoNetu predsednik Narodne stranke i bivši šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić, koji smatra da je jedini cilj takve politike nastavak vlasti Srpske napredne stranke (SNS).

Nekadašnji predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) tvrdi da je spoljna politika ilegalno privatizovana i u rukama samo jednog čoveka – Aleksandra Vučića.

Sve odlučuje i svime se bavi predsednik SNS, ukazao je Jeremić u serijalu razgovora Agreman i napomenuo da se predsednik Srbije ne savetuje ni sa kim ko o tome više zna od njega.

On misli i da niko iz Vučićevog okruženja nema hrabrosti da mu predloži kako bi to moglo bolje da se radi, što naravno ima svoje teške posledice.

Jeremić je ocenio i da je uloga ministra spoljnih poslova značajno smanjena, ali smatra da je sam ministar Ivica Dačić dosta doprineo tome da bude marginalizovan.

„Nije pružio nikakav otpor marginalizaciji, jer je to daleko bezbednije mesto sa kojeg možete da nastavite da obitavate u vlasti, da se ne bavite svojim poslom i sve prepustite predsedniku“, objasnio je Jeremić.

Prema njegovim rečima, spoljna politika Srbije ima danas samo jedan cilj, a to je kontinuirana zaštita interesa i opstanak na vlasti vladajuće stranke i Vučićeve vlasti.

Povodom posete evropskih zvaničnika Srbiji i podrške evropskom putu Srbije, Jeremić ne može da se saglasi sa tim da su njihove reči bile te da je članstvo Srbije u EU nešto što je na stolu.

„Imao sam sastanak sa tim evropskim predstavnicima, ne govori se više o članstvu Srbije, niti bilo koje druge zemlje Zapadnog Balkana u EU“, naglasio je Jeremić.

Sa srpske strane, dodao je on, niko više ozbiljan ne dovodi u pitanje notornu činjenicu da je došlo do promene stava u Evropi kada je reč o proširenju.

Zvanični Beograd je danas spreman da nastavi da se pretvara da je sve u redu i to konkretno evropskim činiocima odgovara, smatra Jeremić.

Kao ilustraciju svojih tvrdnji da Srbija nema koherentnu spoljnu politiku, on je označio odnos vlasti prema međunarodnim akterima u kontekstu Kosova.

„Sa jedne strane, imate angažovan rad na povlačenju priznanja, na blokiranju stupanju Kosova u međunarodne organizacije i to je, moram da kažem, rad za svaku pohvalu. Time se ne bavi Vučić, ali, kažem, taj rad je za svaku pohvalu“, istakao je Jeremić.

S druge strane, kako je primetio, sa visokim međunarodnim predstavnicima i specijalnim izaslanicima Sjedinjenih Država razgovara se o razgraničenju sa Prištinom.

„Razgraničenje znači – nezavisno Kosovo, u članstvu UN. U kojim granicama, o tome možemo da diskutujemo. Ako imate naporan rad na povlačenju priznanja, a ovde rad na tome da Kosovo postane član UN, to su stvari koje nisu koherentne“, obrazložio je Jeremić.

Nezavisnost Kosova je jedino u Vučićevim rukama, uveren je Jeremić, koji misli da do nje može doći isključivo ako je on potpiše, svojom ili rukom Ane Brnabić, „ali samo Vučić odlučuje da li će do tog potpisa doći ili ne“.

U tom slučaju, Kosovo bi postalo 194. članica UN, predočio je Jeremić i ocenio da onda nije naročito bitno kakva će biti granica između takvog Kosova i Srbije.

On je napomenuo da se svakome ko je protiv razgraničenja i nezavisnosti Kosova, a sam ne krije da je protiv toga, „zalepi ta etiketa“ da je za zamrznuti konflikt.

„Kažu da se ne mogu normalizovati prilike na Kosovu, odnosi u regionu, ukoliko Priština ne postane član UN. Ne mislim da je to tako“, rekao je Jeremić i naveo primer Tajvana.

Prema njegovim rečima, Kosovu se ne moraju otvoriti vrata UN da bi se prilike normalizovale, ali se mora mnogo uraditi da se prilike normalizuju.

Jeremić smatra da ljudi koji su bili vođe paravojnih jedinica, koji su teroristi i imaju krv na rukama, ne mogu normalizovati prilike, niti to mogu „aktuelni kriminalci sa naše u strane, na severu Kosova ili Andrićevom vencu“.

Ako vlast u Srbiji zaista to učini, pređe „Rubikon izdaje“, upozorio je Jeremić, njihov opstanak na vlasti onda isključivo zavisi od međunarodne podrške, koja bi bila uslovljena daljim ustupcima.

Vučić neće dozvoliti da ga „puste niz vodu“, on će nastaviti da daje, a prva naredna stvar koju će mu tražiti je Republika Srpska, predvideo je Jeremić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.