Jeremić: Vučić za 4. novembar planira izbore i referendum o Kosovu, referendum „izmanipulisan“

Vuk Jeremić N1

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić planira da za 4. novembar raspiše referendum o Kosovu zajedno sa vanrednim parlamentarnim izborima.

„Zapadu je potreban potpis Srbije na sporazum koji bi Prištini omogućio članstvo u UN. Vučić planira da okonča pregovore o sporazumu i da onda kaže ‘papir će biti potpisan ako pobedi SNS’. Njega isključivo zanimaju još četiri godine na vlasti i spreman je da se odrekne i Kosova zarad tog cilja,“ rekao je Jeremić televiziji Naša.

Predsednik Narodne stranke, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, kazao je da je o mogućem datumu izbora saznao od svog bivšeg kolege, i da je to očekivanje najvišeg državnog rukovodstva jedne od članica Saveta bezbednosti UN.

Jeremić je ocenio da je Vučiću referendum o Kosovu manje važan, jer će, kako je naveo, „svakako biti potpuno izmanipulisan“, a referendumsko pitanje bi moglo da bude nešto poput, da li ste za mir ili rat ili da li se slažete sa kompromisnim rešenjem za Kosovo koje bi omogućilo mir i stabilnost u regionu.

„Moćna režimska propagandna mašinerija će, kao i kada je 1995. godine Slobodan Milošević počinio veleizdaju u Krajini, predstaviti da je predaja Kosova pobeda mira i da se svako ko je protiv, zalaže za rat. Nema veće laži. Srbiji ne preti nikakav rat, samo Vučiću preti gubitak podrške Zapada ako ne ispuni ono što je obećao,“ naveo je Jeremić.

Srpski Šarl De Gol

On je ocenio da je Vučić tokom nedavne posete Parizu predsedniku Francuske Emanuelu Makronu sebe pokušao da predstavi kao „srpskog Šarla de Gola, jer je samo lider sa nacionalnom aurom poput de Gola, mogao da se odrekne Alžira, pa će tako i Vučić kao srpski de Gol, rešiti pitanje Kosova i zato traži podršku Francuske“.

„To je, naravno, izazvalo konsternaciju kod domaćina – kada čujete da neko ko je na toliko odgovornoj poziciji, tako o sebi fantazira, to ne može da vas ne zabrine. Vučić je time Francuskoj poslao poruku da Srbija smatra Kosovo svojom kolonijom, kao što je Alžir bio kolonija Francuske,“ rekao je predsednik Narodne stranke.

Jeremić je rekao da je veoma zadovoljan početkom akcije Narodne stranke „Jedan potpis menja sve“, jer je već prvog dana veliki broj građana dao svoj potpis protiv sporazuma koji bi samoproglašenom Kosovu omogućio članstvo u UN.

„Akciju smo pokrenuli istovremeno u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, a nastavićemo je tokom avgusta u čitavoj Srbiji. Narodna stranka će učiniti sve da spreči naprednjački režim i Vučića da potpiše trajno odricanje od Kosova i Metohije zarad još četiri godine na vlasti i daljeg pljačkanja Srbije,“ rekao je Jeremić.

N1

„Glas naroda je poručio Jeremiću da za njega nema mesta u politici“, stižu odgovori vladajućih zvaničnika, uključujući samog Vučiča:

„Glas naroda je poručio Jeremiću da za njega nema mesta u politici“

Vučić: Njima smetam ja, ne mogu da kradu

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.