Jeremić: Srpske institucije na Severu potpuno razgrađene, kontrolu preuzele paradržavne kriminalne bande

"Neću dozvoliti da se briselski dijalog vodi na način na koji se vodio do sada. A to je da se ustupci daju šakom i kapom, tako da se momentalno implementira sve ono što je dato prištinskoj strani, a da se zauzvrat traži samo jedno – zeleno svetlo međunarodne zajednice da se nastavi sa represijom, koja vodi potpunom apsolutizmu. Takvu vrstu sramne trgovine nikada neću dozvoliti i ona se završava danom mog izbora za predsednika," rekao je kandidat za predsednika Srbije, Vuk Jeremić u intervjuu za novinsku agenciju Beta. Srpska tvrdi: "Ako Jeremić Vuk Branković u tom duhu želi da razgovara sa Prištinom, bolje je da zamoli Hašima Tačija i Editu Tahiri da ga uzmu za konsultanta, jer to je pregovaračka strategija u kojoj srpski narod i država gube sve na Kosovu i Metohiji.​"

Na pitanje kako planira da zaštiti kosovskometohijske Srbe, Jeremić je kazao da bi to činio kroz diplomatsko angažovanje i na drugačije motivisan način od onoga što trenutno radi vlast u Srbiji, koju, prema njegovim rečima, Srbi na Kosovu i Metohiji ne zanimaju.

"To se najbolje vidi po tome kakva je danas situacija na severu pokrajine, gde vlada bezakonje. Gde su institucije države Srbije u potpunosti razgrađene, a kontrolu su preuzele paradržavne kriminalne bande," ocenio je Jeremić.

Jeremić je u ovom intervjuu govorio i o spoljnoj politici Srbije, odnosu prema NATO-u, ali i srpskoj vojsci. Šta je sve Jeremić rekao agenciji Beta, pročitajte OVDE.

Srpska: "Vuk Jeremić Branković" da zamoli Tačija i Tahiri da ga uzmu za konsultanta

Nakon ovog intevjua odmah se oglasila kosovska lista "Srpska" koja je, sa druge strane, tek juče, a nakon Vučićeve informacije za bečki Standard da će se ovi Srbi vratiti u kosovske institucije – potvrdila da će se  i "odmrznuti" u Parlamentu Kosova u kojem zvanično ne učestvuju od oktobra prošla godine.

U još jednom saopštenju tokom srpske predsedničke kampanje, koje sadrži snažne negativne osude na račun ličnosti i rada Vuka Jeremića, ova lista sastavljena mahom od kadrova SNS i Pokreta socijalista, sada tvrdi da je "uvek upozoravala" da je Srbija na "amaterski, neodgovoran način, protivan državnim i nacionalnim interesima" vodila briselski dijalog tokom Jeremićevog mandata spoljnih poslova. Kao najnoviju činjenicu za ovu tvrdnju navode Jeremićev stav da će "napraviti diskontinuitet sa načinom na koji Beograd pregovara sa Prištinom".

Ova lista za rad u kosovskim institucijama Vuka Jeremića naziva "Vukom Brankovićem". U njegovoj "političkoj zaostavštini" vide "skandalozan" sporazum o slobodi kretanja, "katastrofalan" dogovor o priznavanju diploma, izmeštanje dijaloga iz Ujedinjenih nacija u Brisel, "blamažu" pred Međunarodnim sudom pravde povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova  i "ukidanje junačkog Prištinskog korpusa".

U nastavku dajemo izvorno deo ovog saopštenja:

"Ako Jeremić Vuk Branković u tom duhu želi da razgovara sa Prištinom, bolje je da zamoli Hašima Tačija i Editu Tahiri da ga uzmu za konsultanta, jer to je pregovaračka strategija u kojoj srpski narod i država gube sve na Kosovu i Metohiji.

Povrh svega, Jeremić Vuk Branković bez stida poseže za propagandnim porukama Prištine, opisujući sever Kosova i Metohije kao oblast bezakonja, priželjkujući valjda da nam Tači i Mustafa ili NATO uspostave vladavinu zakona.

Jeremić Vuk Branković zna koliko se ogrešio o srpski narod na Kosovu i Metohiji i zato ne sme da se pojavi ovde među ljudima koje naziva kriminalcima i čijim sunarodnikom ne zaslužuje da se nazove."

Vuk Jeremić, bivši srpski ministar spoljnih poslova, i predsedavajući 67. Generalne skupštine UN, tokom predsedavanja Srbije između 2012. i 2013. jedini je kandidat koji je svoju trku za Predsednika Republike Srbije započeo iz Pećke Patrijaršije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.